Χιλή: Ανακαλύφθηκε «νεκροταφείο» πτερόσαυρων, ιπτάμενων πλασμάτων που ζούσαν με δεινόσαυρους

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σπάνιο «νεκροταφείο» στη Χιλή που περιέχει καλοδιατηρημένα οστά ιπτάμενων ερπετών που κυριαρχούσαν στον ουρανό πάνω από την έρημο Ατακάμα, πριν από περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπολείμματα ανήκαν σε πτερόσαυρους, ιπτάμενα πλάσματα που ζούσαν με δεινόσαυρους, είχαν εντυπωσιακό άνοιγμα φτερών και τρέφονταν με φιλτράρισμα νερού μέσα από τα μακριά δόντια τους, παρόμοια με τα φλαμίνγκο.

Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Jhonatan Alarcon του Πανεπιστημίου της Χιλής έψαχνε για πτερόσαυρους εδώ και χρόνια, αλλά αυτή η ανακάλυψη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες τους.

«Αυτό είναι παγκόσμιας σημασίας επειδή τέτοιες ανακαλύψεις είναι σχετικά σπάνιες», δήλωσε ο Alarcon. «Σχεδόν παντού στο κόσμο, τα υπολείμματα πτερόσαυρων που ανακαλύπτονται είναι απομονωμένα», εξηγεί.

Ο Alcaron λέει επίσης ότι η ανακάλυψη αυτού του σπάνιου νεκροταφείου θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν τη συμπεριφορά των πτερόσαυρων, όχι μόνο την ανατομία τους.

«Θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε πώς σχηματίστηκαν οι ομάδες αυτών των ζώων, αν μεγάλωσαν τους νεοσσούς τους ή όχι», εξηγεί.

Μια άλλη απροσδόκητη έκπληξη ήταν το πόσο καλά διατηρήθηκαν τα οστά που ανακαλύφθηκαν από τους ερευνητές εδώ.

«Τα περισσότερα οστά πτερόσαυρων που βρίσκουμε είναι σπασμένα, πεπλατυσμένα», δήλωσε ο David Rubilar, επικεφαλής του τμήματος παλαιοντολογίας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Χιλής.

«Ωστόσο, μπορέσαμε να ανακτήσουμε τρισδιάστατα διατηρημένα οστά σε αυτήν την τοποθεσία», λέει ο παλαιοντολόγος.

Η ανακάλυψη έγινε περίπου 65 χιλιόμετρα μακριά από μια άλλη τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα υπολείμματα πτερόσαυρων, υποστηρίζοντας ότι ήταν ευρέως διαδεδομένα στη βόρεια Χιλή στο μακρινό παρελθόν.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος