Χεζμπολάχ: Αναγνωρίζει αλλά παραμένει επιφυλακτική για την συμφωνία με το Ισραήλ οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων

Array

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ομιλία του στην πλατεία Ashura στα νότια προάστια της Βηρυτού, αναγνώρισε την κατ’ αρχήν συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Τόνισε ότι η Χαζομπολάχ περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του Προέδρου , του πρωθυπουργού και του κοινοβουλίου του Λιβάνου όπως και αυτής του Ισραήλ σημειώνοντας όμως ότι πρωτίστως η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί ως πρώτο βήμα και απο τα δυο μέρη και στη συνέχεια να συμφωνηθεί και η ονομασία εάν υπάρχει.

Απέδωσε μάλιστα την επιφυλακτικότητα του αυτή σε αντιφατικές δηλώσεις από το Ισραήλ εδώ και μήνες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι διαφορετικές απόψεις και διαιρέσεις για το ζήτημα υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Η Χεζμπολάχ αναγνωρίζει την αποδοχή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με το Ισραήλ αλλά μέχρι να υπογραφεί , πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί υπάρχει ένα μέρος που μπορεί να αλλάξει γνώμη ανά πάσα στιγμή.

Αποκάλυψε ακόμη ότι «οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, σύμφωνα με τους Λιβανέζους διαπραγματευτές, και δεν ήταν εύκολο  να επιτευχθεί συμφωνία ή συνεννόηση».
Ο Νασράλα διευκρίνισε επίσης ότι “για εμάς ως αντίσταση, αυτό που μας απασχολεί είναι η θέση του Λιβάνου και είμαστε στο πλευρό του λιβανικού κράτους και υποστηρίζουμε τις λιβανικές απαιτήσεις . Και όταν οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε ότι αυτή η συμφωνία εκπληρώνει τις επίσημες απαιτήσεις του λιβανικού κράτους, δεν έχουμε πρόβλημα».

Επανέλαβε ότι “όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώσει την επίσημη λιβανική θέση που συμφωνεί και στηρίζει τη συμφωνία, τα πράγματα θα έχουν ολοκληρωθεί .
Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ τόνισε  επίσης ότι είναι θεμιτή η ανησυχία για την εφαρμογή της συμφωνίας και το ενδεχόμενο μετά την οριοθέτηση να εφαρμοστεί κατά τρόπο ελλιπή και αυτό συνεπάγεται ευθύνη καταρχήν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως «ο πλούτος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι εθνικός πλούτος, που δεν ανήκει σε αίρεση, κόμμα ή συγκεκριμένη περιοχή και κάθε αέριο που βγαίνει από οποιοδήποτε σημείο στον Λίβανο είναι ιδιοκτησία του Λιβάνου».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος