Χαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Μάουνα Λόα, το μεγαλύτερο ενεργό στον κόσμο – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Array

Ειδοποίηση για την έκρηξη του ηφαιστείου Μάουνα Λόα στην Χαβάη, του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου στον κόσμο, εξέδωσε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ επισημαίντας ωστόσο ότι «αυτήν την στιγμή, οι ροές της λάβας συγκρατούνται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν κοινότητες στις πλαγιές του ηφαιστείου».

Ήδη πέφτει σε κοντινή απόσταση ηφαιστειακή τέφρα.

Tο Μάουνα Λόα εκρήγνυται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει από αέρος κατόπτευση για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται.

Η έκρηξη ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής στην καλδέρα της κορυφής του ηφαιστείου, σύμφωνα η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιαδήποτε επέκταση της έκρηξης σε ρηξιγενή ζώνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης. Ρηξιγενή ζώνη ονομάζεται το σημείο όπου το βουνό διασπάται, ο βράχος είναι ραγισμένος και σχετικά αδύναμος και είναι ευκολότερο για το μάγμα να αναδυθεί.

«Μπορώ να σας πω ότι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία αυτή τη στιγμή με την Πολιτική Προστασία της Χαβάης και παρέχουν ενημερώσεις στα μέλη της κοινότητας», τόνισε Miel Corbett, εκπρόσωπος του USGS.

Παρόλο δεν υπάρχουν ενδείξεις για έξοδο λάβας από την κορυφή, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι έχει ανοίξει καταφύγια στην Καϊλούα-Κόνα και την Παχάλα επειδή έχει αναφορές για απομακρύνσεις κατοίκων από περιοχές κατά μήκος της ακτής της Νότιας Κόνα.

«Πολλές εικόνες έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν δραστηριότητα λάβας εκτός της καλδέρας. Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί η διαφυγή λάβας σε μια ρηξιγενή ζώνη», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής σεισμολογικής υπηρεσίας USGS.

Το USGS προειδοποίησε τους κατοίκους που κινδυνεύουν από τις ροές λάβας του Μάουνα Λόα να βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο έκρηξης. Παρακάτω αποτυπώνονται οι περιοχές μεγάλου κινδύνου

Χαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Μάουνα Λόα, το μεγαλύτερο ενεργό στον κόσμο – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Οι επιστήμονες βρίσκονταν σε επιφυλακή λόγω της πρόσφατης έξαρσης των σεισμών στην κορυφή του ηφαιστείου. Σημειώνεται ότι το Μάουνα Λόα εξερράγη για τελευταία φορά το 1984.

Χαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Μάουνα Λόα, το μεγαλύτερο ενεργό στον κόσμο – Εντυπωσιακές φωτογραφίες
(AP Photo/John Swart)

Το Μάουνα Λόα είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια που συνθέτουν μαζί το νησί της Χαβάης, το οποίο είναι το νοτιότερο του αρχιπελάγους.

Υψώνεται 4.169 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ο πολύ μεγαλύτερος γείτονας του ηφαιστείου Κιλαουέα, του άλλου μεγάλου ενεργού ηφαιστειακού γίγαντα της Χαβάης, το οποίο κατά την έκρηξή του το 2018 κατέστρεψε 700 σπίτια. Ορισμένες από τις πλαγιές του είναι πολύ πιο απότομες από αυτές του Κιλαουέα, έτσι ώστε όταν εκρήγνυται, η λάβα του μπορεί να ρέει πολύ πιο γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης το 1950, η λάβα του ταξίδεψε 24 χιλιόμετρα (15 μίλια) προς τον ωκεανό μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος