Χάος στην κυβέρνηση της Βρετανίας – Πρωτοφανείς σκηνές στην Βουλή (video)

Array

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Σε ψηφοφορία που έφεραν οι Εργατικοί για την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) προκειμένου να εξορύσσεται σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή πειθαρχίας σαν να ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Υπάρχουν καταγγελίες και φωτογραφίες για Συντηρητικούς να τραβάνε με το ζόρι τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά της πρότασης. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για νέους βουλευτές που έκλαιγαν εξαιτίας της πίεσης που ασκούνταν σε αυτούς.

Τόσο η υπεύθυνη για την κομματική πειθαρχία αλλά και ο αναπληρωτής της φαίνεται σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες ότι ήθελαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους. Ωστόσο στη μία μετά τα μεσάνυχτα η Ντάουνινγκ Στρiτ έστειλε ενημέρωση ότι και η επικεφαλής Γουέντι Μόρτον και ο αναπληρωτής της Γκρεγκ Γουίτακερ είναι στη θέση τους.

Το χάος προκλήθηκε κατά παρόντες, όταν η κυβέρνηση άλλαξε την εντολή πειθαρχίας καθώς η αποχή ήταν μεγάλη για να μην πληγεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Η διπλή εντολή προκάλεσε κομφούζιο. Μέσα σε αυτό ούτε η ίδια η Λιζ Τρας δεν ψήφισε. Ούτε η Τερέζα Μέι, ούτε ο πρόσφατα αποχωρήσαντας υπουργός οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ.

Η Λιζ Τρας έχει χάσει δύο από τους υπουργούς της, έχει χάσει την αξιοπιστία της και είναι πλέον όπως όλοι λένε θέμα μηνών αν όχι εβδομάδων η απομάκρυνση της.

Λάβρος ο βρετανικός τύπος

Κατακερματισμένη – είναι ο τίτλος της Σαν που υποστήριζε την υποψηφιότητα της ΛΙζ Τρας για πρωθυπουργό.

Η Λιζ Τρας στο χείλος του γκρεμού ο τίτλος του Γκάρντιαν.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Σάιμον Χόαρ με συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του BBC δίνει στην πρωθυπουργό 12 ώρες “να συμμαζέψει την κυβέρνηση της”.

Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι της στο κόμμα των Συντηρηντικών δημόσια καλούν την Λιζ Τρας να φύγει. “Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”, λένε.

O Τομπάιας Έλγουντ πρώην υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας είπε ότι “θα πρέπει να επιτρέψουν τον Τζέρεμι Χαντ να ολοκληρώσει το οικονομικό του πρόγραμμα” και μετά η κοινοβουλευτική ομάδα πίσω από “κλειστές πόρτες” να εκλέξουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ο Υπουργός οικονομικών θα ανακοινώσει το νέο κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα στις 31 Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος