Χ. Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι «δόθηκε η απαραίτητη απάντηση σχετικά με την παρενόχληση του σκάφους Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά F-16. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας». Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προέβη στις δηλώσεις αυτές στην Καισάρεια, απευθυνόμενος στις οικογένειες θυμάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» η οποία συνεχίζεται στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ο Χ. Ακάρ είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι και άξιοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην “Γαλάζια Πατρίδα” συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Η άσκηση συνεχίζεται με επιτυχία. Ενεργούμε όχι μόνο για την δική μας ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των φιλικών και αδελφικών χωρών όπως απαιτεί η ευθύνη του πολιτισμού μας.

Ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας την δήθεν παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου από ελληνικά μαχητικά F16, ανέφερε ότι «η απαραίτητη απάντηση δόθηκε»:

«Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το πλοίο μας Τσεσμέ που έκανε επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο. Φυσικά οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έδωσαν την απαραίτητη απάντηση. Θα ήθελα να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, η Ελλάδα τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ηθική, ούτε έχει κάποια πρακτική αξία. Επιμένουμε να δηλώνουμε ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, το δίκαιο, το έδαφος και το ύδωρ κανενός. Αλλά ούτε και θα σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε τα δικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι και –δόξα τον Αλλάχ- άξιοι να προστατεύσουμε με πείσμα τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σχεδιασμένη άσκηση Γαλάζια Πατρίδα που πραγματοποιείται για εντελώς εκπαιδευτικούς λόγους, συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με μεγάλη επιτυχία».

Για τους S400, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι είναι ένα εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και πως η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα.

«Το αμυντικό σύστημα S400 χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται ενάντια σε απειλές και κινδύνους, και στην περίπτωση που υπάρχει πρόθεση για επίθεση κατά της Τουρκίας, διαφορετικά δεν βλάπτει κανέναν. Για δέκα χρόνια δεν πήραμε καμιά απάντηση από τις ΗΠΑ στις προτάσεις μας για τεχνολογική συνεργασία και προσφορά λογικής τιμής. Η επιβολή μιας σειράς περιορισμών κατά της χώρα μας για το θέμα των S400, ειδικά για το σύστημα F35 δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας» , είπε ο Τούρκος υπουργός.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος