Caritas Europa: Εμπορία ανθρώπων στα σύνορα με την Ουκρανία – Πώς προσελκύουν τα θύματά τους

Εγκληματικές ομάδες οργανώνονται και στις δύο πλευρές των Πολωνο-Ουκρανικών συνόρων και ο κίνδυνος εμπορίας ανθρώπων και λαθρεμπορίου είναι υψηλός, προειδοποιεί η Caritas Europa. Επικαλούμενος σήματα υπαλλήλων της Caritas από διάφορες χώρες, υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν έρθει στην Πολωνία από την αρχή της ρωσικής εισβολής έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.

Η Caritas Europa επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι προσφέρουν βοήθεια στα σύνορα με την Ουκρανία και άλλες χώρες υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών καταλυμάτων και μεταφοράς σε άλλες περιοχές και ακόμη και χώρες. Στα σύνορα και σε άλλες χώρες υποδοχής, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για θέματα ασφάλειας και προστασίας.

Η Caritas Europa κάλεσε τους εργαζόμενους και τους εθελοντές της Caritas που εργάζονται με πρόσφυγες στα σύνορα ή στα κέντρα υποδοχής να παραμένουν σε επαγρύπνηση. Σε αυτό το υλικό, που διατέθηκε από την Caritas Polska, τονίστηκε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και οι ενέργειες σε καταστάσεις κρίσης πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων.

Σημειώθηκε ότι οι γυναίκες και τα ασυνόδευτα παιδιά καθώς και οι εθνικές μειονότητες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κίνδυνο. Για παράδειγμα, οι διακινητές προσφέρουν διαμονή μακριά από επίσημα σημεία ελέγχου, μεταφορά ή άλλες μορφές βοήθειας όπου το θύμα πρέπει να τους συνοδέψει.

Η Caritas Europa ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και των εθελοντών ότι πρέπει να δίνουν προσοχή σε όσους συμπεριφέρονται ύποπτα. Είναι σημαντικό να υπάρξουν ασφαλείς διαδικασίες πρόσληψης τόσο για εθελοντές όσο και για νέους υπαλλήλους. Συνιστάται η προβολή αφισών στα ουκρανικά και σε άλλες γλώσσες σχετικά με τους κινδύνους εμπορίας ανθρώπων και σε ασφαλείς και αποδεδειγμένες διαδρομές μεταφοράς και διαμονής.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι η ευαλωτότητα των μεταναστών μπορεί να τους οδηγήσει, προς όφελος της επιβίωσης των δικών τους ή των οικογενειών τους, σε διάφορες μορφές απειλών. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο κίνδυνος της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, για παράδειγμα με απαγωγή γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση στο εξωτερικό, τον εξαναγκασμό του γάμου για την προστασία της πορνείας ή το «survival sex», δηλαδή τον εξαναγκασμό τους σε σεξουαλική επαφή για οικονομικούς λόγους.

Μεταξύ των κινδύνων, αναφέρθηκε επίσης ο εκβιασμός για διάπραξη εγκλημάτων και η εξαναγκαστική επαιτεία ή οικιακή οικονομική εκμετάλλευση λόγω διοικητικών φραγμών στην πρόσβαση σε νόμιμη εργασία.

Πηγή: deon.pl
Μετάφραση: Malgkozata Olsefski

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος