Το συγκλονιστικό ημερολόγιο τσέπης ενός οπλίτη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Τίμοθι Έλιοτ συμπλήρωνε σχολαστικά το ημερολόγιό του με τα ονόματα στρατιωτών που συμμετείχαν στη μάχη του Σομ, που δείχνει την επίσημη πραγματικότητα όσων σκοτώθηκαν στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια του πολέμου από το 1914 έως το 1918.

Το συγκλονιστικό ημερολόγιο τσέπης ενός πολυβολητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου περιγράφει λεπτομερώς την επίσημη πραγματικότητα της ζωής που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ο οπλίτης Τίμοθι Έλιοτ πήγε στην κορυφή με το 9ο τάγμα του City of London Queen Victoria Rifles την 1η Ιουλίου 1916, στη μάχη του Σομ.

Η πιο αιματηρή μάχη στη στρατιωτική ιστορία της Βρετανίας στοίχισε τη ζωή σε 125.000 στρατιώτες. Ο Έλιοτ αναλογίστηκε ιεροπρεπώς «τους λίγους που είχαν απομείνει» μετά την πρώτη ημέρα των μαχών.

Στις απώλειες περιλαμβάνονταν πάνω από 200 στρατιώτες από το Σύνταγμα του Λονδίνου των τυφεκιοφόρων της Βασίλισσας Βικτωρίας.

Το ημερολόγιό του, που συμπληρωνόταν σχολαστικά καθημερινά μεταξύ 1914 και 1918, ήρθε στο φως από μια μη δημοσιοποιημένη πηγή μετά από 105 χρόνια.

Ένα σημείωμα για την 1η Ιουλίου 1916 έχει ως εξής: Στις 7:30πμ κατελήφθησαν 3 γερμανικές γραμμές. Όμως, οπισθοχωρησαμε το απόγευμα ή μάλλον οι λίγοι που είχαν απομείνει».

Την επόμενη ημέρα σημειώθηκαν σφοδροί γερμανικοί βομβαρδισμοί και οι άνδρες αποσύρθηκαν από την «χτυπημένη» γραμμή τους.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1916, καθώς η μάχη του Σομ κατέβαινε σε αδιέξοδο, ο Έλιοτ τραυματίστηκε στο πρόσωπο από οβίδα.

Μετά από ένα διάστημα σε στρατιωτικό νοσοκομείο, επέστρεψε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά το ηθικό του είχε κλονιστεί.

Το συγκλονιστικό ημερολόγιο τσέπης ενός οπλίτη  από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το ημερολόγιο του Έλιοτ αρχίζει το 1914 και στις 11 Νοεμβρίου 1918 υπάρχει ένα ξέσπασμα ανακούφισης, καθώς γράφει: “Ζήτω! Ο πόλεμος τελείωσε!

Περιγράφει μια αίσθηση τρόμου καθώς μεγάλος αριθμός στρατευμάτων συγκεντρώνονταν ενόψει της μεγάλης επίθεσης στο Πασσενταέλ από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 1917.

Τον Αύγουστο του 1917 γράφει: «Η λάσπη είναι απαίσια. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου χαρακώματα, μόνο μια μάζα από τρύπες οβίδων. Το πυροβολικό των Hun παίζει κόλαση με τις γραμμές μας».

Ο Έλιοτ, ο οποίος υπηρέτησε στο Δυτικό Μέτωπο από τον Ιούνιο του 1915 έως το τέλος του πολέμου, έγραψε επίσης για τους περίφημους αρουραίους των χαρακωμάτων που μάστιζαν τόσο τους Βρετανούς όσο και τους Γερμανούς στρατιώτες.

Υπάρχει ένα ξέσπασμα ανακούφισης καθώς γράφει απλά την ημέρα της ανακωχής, στις 11 Νοεμβρίου 1918: «Ζήτω! Ο πόλεμος τελείωσε»!

Το ημερολόγιο βγήκε προς πώληση για 8.000 λίρες – (9150 ευρώ) στις δημοπρασίες C&T Auctions, στο Άσφορντ του Κεντ.

Ο Μάθιου Τρέντγουεν, ειδικός στο C&T Auctions, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύνολο ημερολογίων που αποτυπώνουν πραγματικά το συναίσθημα και τις κακουχίες της μάχης στο Δυτικό Μέτωπο.

«Τόσα πολλά ημερολόγια δίνουν πολύ λίγες λεπτομέρειες για τη μάχη, αλλά αυτά τα ημερολόγια είναι γεμάτα από πολύ ενδιαφέρουσες καταχωρίσεις».

Υπολογίζεται ότι 125.000 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης του Σομ, η οποία διήρκεσε από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 1916.

Η πώληση πραγματοποιείται την Τετάρτη.

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος