Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στην Ευρώπη για το θέμα της Βρετανίας. Την Τρίτη πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής παρουσία του Ντέιβιντ Κάμερον, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει και εσωτερικά πολιτικά προβλήματα.
Με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών για Brexit Λονδίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζουν τα βήματα της επόμενης ημέρας.
Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί τριγμοί στη Βρετανία συνεχίζονται, ιδιαίτερα στο Εργατικό Κόμμα που οι πιέσεις προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν συνεχίζονται, ο Ντέιβιντ Κάμερον μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου την Τρίτη θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη πρώτη μετά το Brexit, Σύνοδο Κορυφής.
Στις πρώτες του δηλώσεις από την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει το σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι η απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το «άρθρο 50» που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα ληφθεί «από τη Βρετανία και μόνο».
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί από το κοινοβούλιο να τεθούν εμπόδια στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».
«Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ», είπε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό.
Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της.
Υπό την πίεση Ευρωπαίων αξιωματούχων για άμεση υποβολή του αιτήματος για αποχώρηση και εν μέσω φόβων για οικονομική κρίση λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας, η βρετανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την συγκρότηση ειδικής ομάδας που θα αρχίσει να εργάζεται για να προετοιμάσει το Brexit και τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.
Η εκπρόσωπος του Κάμερον ανακοίνωσε ότι η ομάδα θα αναλάβει να βοηθήσει τον διάδοχό του όχι μόνο να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να διερευνήσει και τις επιλογές για το μέλλον της χώρας εκτός της Ένωσης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία “είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το μέλλον”.
Βεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι από τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης εάν χρειασθεί.
Και όλα αυτά την ώρα που η λίρα κατέγραφε απώλειεςμεγαλύτερες του 2%, το ευρώ δεχόταν πιέσεις και τους επενδυτές να έχουν στραφεί στην ασφάλεια του γεν, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων χαμηλού ρίσκου.
Η λίρα ανέκαμψε μέρος του εδάφους που έχασε μόνο όταν ο Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είχε έτοιμα ισχυρά σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Ο Μπόρις Τζόνσον που θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών, με άρθρο του στην Daily Telegraph διαβεβαίωσε πως η έξοδος από την Ε.Ε. πρόκειται να πραγματοποιηθεί “χωρίς βιασύνη” και πως η Βρετανία θα διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε..
Ο Τζόνσον κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του Brexit να “κατασκευάσουν γέφυρες” μ’ αυτούς που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα που άφησε τη χώρα βαθιά διχασμένη, ενώ παράλληλα υποβάθμισε την προοπτική να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία.
Στη Σύνοδο Κορυφής πάντως, το κλίμα θα είναι βαρύ για την Βρετανία. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν από το Λονδίνο να υποβληθεί άμεσα το αίτημα για αποχώρηση, καθώς εκφράζονται φόβοι για κλυδωνισμούς στην οικονομία.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αν και την Δευτέρα ζήτησε κατανόηση ώστε η βρετανική κυβέρνηση να έχει τον χρόνο να αναλύσει την κατάσταση που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα, τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η διαιώνιση του ζητήματος, για το καλό της οικονομίας όλων των πλευρών.
Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την υποβολή του επίσημου αιτήματος από το Λονδίνο.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι “το άρθρο 50 της Συνθήκης δεν προσδιορίζει τον χρόνο στον οποίο πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, αλλά λέει ξεκάθαρα ότι την αίτηση πρέπει να υποβάλει η χώρα που θέλει να φύγει. Δεν θέλει κανείς ένα ζήτημα που θα διαιωνίζεται”.
Επιπλέον, τόσο αυτός όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ απέρριψαν τις υποθέσεις ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας διευκρίνισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “θα εξετάσει το θέμα προς το συμφέρον των 27 εναπομεινάντων κρατών-μελών”, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία “βεβαίως και θα σκεφτεί τα γερμανικά συμφέροντα, στα οποία ανήκει και το γεγονός ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε οικονομικές συναλλαγές εντατικά με τη Μ. Βρετανία, ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις οικονομικές σχέσεις”.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει ν’ αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.
Ταυτόχρονα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατέστησε σαφές πως η Ρώμη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να διαρκέσει έναν χρόνο η συζήτηση για τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.
Παράλληλα ζήτησε η Σύνοδος Κορυφής να μην αφιερωθεί μόνον στους κανόνες εξόδου της Βρετανίας, αλλά και στο να δοθεί μια αναγκαία, νέα ώθηση στην Ευρώπη.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, πριν την Σύνοδο ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος έχει ήδη προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα και ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες.
Ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη δήλωση του κουαρτέτου της Ε.Ε. την επομένη του δημοψηφίσματος.
Τέλος ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να τεθεί σε εφαρμογή η αποχώρησή της από την Ε.Ε., ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα που θορυβεί τους επενδυτές.
ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος