Οι επιπτώσεις και τα σενάρια για τη μετα-Brexit εποχή τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χωρίς βρετανική συμμετοχή.
Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας των εργασιών τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση χωρίς επίσημο αίτημα εξόδου από τη Βρετανία.
Διεμήνυσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «στενός εταίρος» της ΕΕ καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών που αφορούν στην απρόσκοπτη κίνησης αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή α λα καρτ στην ενιαία αγορά», τόνισε ο Ντ. Τουσκ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27»,, ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.
Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Φ. Ολάντ: Οι διμερείς συμφωνίες παραμένουν σε ισχύ
Προς αυτήν την κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ νωρίτερα υπογράμμισε ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ και αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» των δύο πλευρών, εφόσον επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βρετανία θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρησή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ. Σε ισχύ θα παραμείνει και η διμερής γαλλο-βρετανική συμφωνία για τα σύνορα των δύο χωρών αφού, όπως είπε, «δεν έχει νόημα» να τερματιστεί.
Στο μεταξύ, σημείωσε, οι άλλες χώρες-μέλη πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τους για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην ανάπτυξη.
Συνάντηση Γιουνκερ με την πρωθυπουργό της Σκωτίας
Εν τω μεταξύ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ θα έχει σήμερα συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον η οποία θα υποστηρίξει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το Brexit.
Η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, είπε ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν 62% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα.
Σχετική είδηση: Η κοινη δήλωση των «27» για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος