Ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλύπτει την Τρίτη τα σχέδιά του για την πανδημία

Τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού για τον φθινόπωρο και το χειμώνα θα αποκαλυφθούν αύριο με τον Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ενάντια σε ένα νέο λοκνταουν ενώ αναμένεται να επισημάνει πώς τα εμβόλια θα προσφέρουν την κύρια άμυνα της Βρετανίας κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Σύμφωνα με μια ανώτερη κυβερνητική πηγή που παρατίθεται από την Daily Telegraph, ο πρωθυπουργός θα πει στη χώρα: «Αυτό είναι το νέο φυσιολογικό – πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την COVID. Τα εμβόλια είναι ένα τείχος άμυνας. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας προσφέρουν κάποια αβεβαιότητα, αλλά ο πρωθυπουργός είναι ενάντια σε επιπλέον λοκντάουν». Στο Ηνωμενο Βασίλειο , στις 12 Σεπτεμβρίου, σχεδόν το 81% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω εμβολιάστηκαν πλήρως, ενώ σχεδόν το 90% είχε την πρώτη από τις δύο δόσεις εμβολίου.

Οι επικεφαλής ιατρικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ενημερώσουν την κυβέρνηση σχετικά με το εάν πρέπει να υπάρχει εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών, αφού η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όφελος θα ήταν μόνο οριακό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να εγκρίνει ενισχυτικά εμβόλια, ενδεχομένως για τις ηλικίες άνω των 50 ετών σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, αν και ακόμα δεν είναι σαφές ποιος θα είναι επιλέξιμος για την τρίτη δόση εμβολίου. Αλλά ενώ τα εμβόλια μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της άμυνας, τα διαβατήρια εμβολίων δεν θα ισχύσουν ως υποχρεωτικό μέτρο προς το παρόν στην Αγγλία, για νυχτερινά κέντρα και άλλους πολυσύχναστους χώρους.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε στον Αντριου Μαρ στο BBC: «Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα να λέω στους ανθρώπους ότι πρέπει να δείχνετε τα χαρτιά σας ή κάτι για να κάνετε αυτό που είναι απλώς μια καθημερινή δραστηριότητα, αλλά είχαμε δίκιο να το εξετάσουμε σωστά και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι δεν θα προχωρήσουμε με σχέδια για διαβατήρια εμβολίων».
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται το σύστημα ταξιδιού τυπου «φανάρι», με την Daily Telegraph να λέει ότι ο αριθμός των χωρών της κόκκινης λίστας θα μειωθεί και ότι δεν θα χρειαστούν μοριακά τεστ, PCR για αφίξεις των πλήρως εμβολιασμένων.

Όμως στη Σκωτία, η πρόταση για την εισαγωγή τους εγκρίθηκε την Πέμπτη, ενώ η απόφαση αναμένεται στην Ουαλία την επόμενη εβδομάδα. Οι ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχουν λάβει ακόμα επίσημη θέση.

Άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα μπορούσαν να επανέλθουν εάν αυξηθούν τα κρούσματα. Επισης η τηλεργαδια θα μπορούσε να διατηρηθεί εάν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αρχίσουν να αυξάνονται το χειμώνα

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος