Η απάντηση Μπ. Τζόνσον & εμπειρογνωμόνων για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Λονδίνο — Ανταπόκριση Νατάσα Καντζάβελου

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Νίκολα Στέρτζιον υπογράμμισαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και «λειτουργεί καλά», απαντώντας στις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία, που είναι τα τελευταία κράτη της ΕΕ τα οποία σταμάτησαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, ενώ οι Τόρις κατηγορούν τις Βρυξέλλες για επιθέσεις εκδίκησης εξαιτίας του Brexit.

Ο Δρ. Φιλ Μπράιαν, εμπειρογνώμονας ασφάλειας στη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA), δήλωσε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να κανουν το εμβόλιο όταν τους ζητηθεί».

Σε σχέση με την εμφάνιση θρόμβωσης, επισήμανε ότι «εξετάζουμε προσεκτικά τις αναφορές, αλλά δεδομένου του μεγάλου αριθμού των δόσεων που χορηγούνται και της συχνότητας με την οποία μπορούν να εμφανιστούν θρόμβοι αίματος φυσικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο είναι η αιτία». Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης, δήλωσε στο BBC Radio ότι υπήρχαν «τεράστιοι κίνδυνοι» από την Covid και «χωρίς τον εμβολιασμό, ενώ παράλληλα προχωράμε σε έξοδο από το λοκντάουν, θα περιμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους το 2021».

Επιπλέον, περισσότερες περιπτώσεις της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής έχουν εντοπιστεί σε τρεις περιοχές του Λονδίνου και συνολικά 318 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Υπουργος Υγείας ανέφερε: «Το τεστ δεν ανιχνεύει επί του παρόντος εάν κάποιος έχει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, αλλά θα σταλεί σε εργαστήριο για να προσδιοριστεί η αλληλουχία του ώστε να εντοπίσει άλλες περιπτώσεις του συγκεκριμένου σκέλους στην περιοχή».

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η μετάλλαξη, που ονομάζεται 501YV2, εκτιμούν ότι είναι τουλάχιστον 50% πιο μεταδοτική, με εκατοντάδες ακόμη μη εντοπισμένες περιπτώσεις που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη χώρα.

Ο Άντριου Χέιγουορντ, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο University College London και μέλος της SAGE, δήλωσε: «Αυτή η παραλλαγή εντοπίζεται μέσω γενετικής αλληλουχίας και ακολουθούμε αλληλουχία μεταξύ 5% και 10% όλων των περιπτώσεων. Περιμένουμε να δούμε την κορυφή του παγόβουνου της κοινοτικής μετάδοσης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ