Γιατί χάνει δύναμη η Τερέζα Μέι; (ανταπόκριση-video)

Ανταπόκριση της Ευδοξίας Λυμπέρη

Οι βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου κατάφεραν ένα ιστορικό ρεκόρ μέχρι τώρα: την ταχύτερη και μεγαλύτερη πτώση ποσοστών κόμματος σε δημοσκοπήσεις από ποτέ. Η διαφορά μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών ξεκίνησε από 20 και πλέον μονάδες όταν η Τερέζα Μέι κήρυξε πρόωρες εκλογές στις 18 Απριλίου για να φτάσει σήμερα η διαφορά στις πέντε μονάδες (IPSOS MORI) ή τρεις μονάδες (YouGov).

Δεδομένης της κρισιμότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα λίγο πριν την αποχώρηση της από την ΕΕ είναι αξιοσημείωτη η μεταστροφή που σημειώνει το εκλογικό σώμα. Όπως όλα δείχνουν είναι αντιστρόφως ανάλογη κατά εκτιμήσεις ειδικών με την μετατροφή που πραγματοποίησε η Τερέζα Μέι.

Ισχυρή Σταθερή Ηγεσία

Οι Συντηρητικοί έχοντας στα χέρια τους δημοσκοπήσεις για μία συντριπτική κυριαρχία της Τερέζα Μέι έναντι στον Τζέρεμι Κόρμπιν στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία στην προσωπικότητα της Βρετανής πρωθυπουργού με το μότο, Ισχυρή, Σταθερή Ηγεσία.
Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είχε φτάσει τις 23 μονάδες στις 21 Απριλίου (YouGov: Συντηρητικοί 48%, Εργατικοί 25%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12%, Κόμμα Ανεξαρτησίας ΗΒ 5%, Πράσινοι 3%).
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Δρ. Στίβεν Μπάρμπερ του Πανεπιστημίου Σάουθ Μπανκ του Λονδίνου, δεν μπορούσαν να πάνε ψηλότερα. Η πτώση ήταν η μόνη οδός.
“Έχουν ένα πρόγραμμα χωρίς φαντασία και όχι καλά κοστολογημένο“, λέει ο Δρ. Ντάνιελ Τζάκσον του Πανεπιστημίου του Μπόρμνμουθ ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε την καμπάνια των Συντηρητικών ως “μία από τις χειρότερες από ποτέ”.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η μεταστροφή της κας Μέι στον φόρο για την άνοια, όπως ειρωνικά ονομάστηκε σύμφωνα με τον οποίο το κράτος παίρνει μέρος από την αξία του σπιτιού του ασθενή τρίτης ηλικίας μετά τον θάνατο του. Μετά την γενική κατακραυγή η Μέι άλλαξε το μανιφέστο της ή το βελτίωσε, όπως λέει η ίδια.
Η μεταστροφή της αυτή έρχεται να προστεθεί στο ότι ήταν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα ηγείται με πάθος της αποχώρησης, και επιπροσθέτως είχε πει ότι δεν θα κηρύξει εκλογές και το έκανε. Αυτές οι αλλαγές στην στάση της συμφωνούν και οι δύο πολιτικοί επιστήμονες ο Μπάρμπερ και ο Τζάκσον, έπληξαν την εικόνα της ως ισχυρή, σταθερή και αποφασιστική.
Επιπλέον η έκθεση της σε μη επιλεγμένα από την ίδια και την ομάδα της φαίνεται ότι λειτουργεί εαντνίον της: “σαν η αύρα εξουσίας που είχε να εξανεμίζεται”, όπως λέει ο Δρ. Τζάκσον.

Για τους Πολλούς όχι για τους Λίγους

Από την άλλη πλευρά οι Εργατικοί είχαν δυο χρόνια δυσλειτουργίας που κι αυτή με τη σειρά της είχε ατονήσει κατά τον Δρ. Μπάρμπερ.
Το πρόγραμμα τους με μότο “για τους πολλούς όχι τους λίγους” περιέχει δημοφιλείς πολιτικές ειδικότερα για τους νέους ψηφοφόρους, όπως η κατάργηση διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο και κατά τον Δρ. Τζάκσον είναι κοστολογημένο μέχρι λεπτομέρειας.
Επιπλέον ο Τζέρεμι Κόρμπιν με την δημοσιότητα και τον τηλεοπτικό χρόνο που απέκτησε αποδείχτηκε πολύ καλύτερος απ’ ότι τον κατηγορούσαν ή τον περίμεναν να είναι ενώ επιπλέον είχε και πιο δημοφιλείς πολιτικές να προωθήσει.

Brexit

Η ναυαρχίδα της προεκλογικής καμπάνιας των Τόρις και ειδικότερα της Τ. Μέι είναι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Πρόκειται για μία δραστική αλλαγή την οποία θα περάσει η χώρα πιθανότατα με μεγάλο κόστος. Θα περίμενε κανείς όντως να είναι ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα του εκλογικού σώματος κάτι που φυσικά είναι και ο λόγος που οι Τόρις το επέλεξαν για “σημαία” τους σε αυτές τις εκλογές. Εντελώς απροσδόκητα όμως το Μπρέξιτ δεν φαίνεται να απασχολεί τους ψηφοφόρους. Τουλάχιστον όχι όσο τους ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, η παιδεία, οι θέσεις εργασίας και η κοινωνική πολιτική.
“Ο κόσμος είναι θυμωμένος για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας”, λέει ο Δρ. Τζάκσον και αυτό είναι κάτι που επανέρχεται στις ερωτήσεις που δέχεται η κα Μέι καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί περικοπές και μείωση χρηματοδότησης από το κράτος ενώ κάποιες εξω-ιατρικές υπηρεσίες έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες.

Πάντως παρά την εντυπωσιακή άνοδο των Εργατικών σε κάποιες δημοσκοπήσεις, δεν αναμένεται να νικήσουν στις εκλογές την πλειοψηφία. Το πιο ακραίο σενάριο σε μία ανατρεπτική πορεία είναι το αποτέλεσμα των εκλογών να δείξει αδυναμία πλειοψηφικής κυβέρνησης. Σε αυτό συμφωνούν ο Δρ. Μπάρμπερ και ο Δρ. Τζάκσον. Ο λόγος έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα οι Συντηρητικοί ηγούνται των δημοσκοπήσεων από το 2015 έως σήμερα χωρίς διακοπή.


Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος