Ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Ως φόρο τιμής στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο, το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών θα εκτελέσει ελληνική ορθόδοξη μουσική κατά την διάρκεια της τελετής

Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Βασιλιάς Κάρολος ανέθεσε προσωπικά δώδεκα νέα μουσικά κομμάτια, για την τελετή στέψης του στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, σε κορυφαίους Βρετανούς συνθέτες και ερμηνευτές.

Μάλιστα, ως φόρο τιμής στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Βασιλιά, το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble) θα εκτελέσει ελληνική ορθόδοξη μουσική κατά την διάρκεια της τελετής.

Μέλη του συνόλου, που δημιουργήθηκε από τον ελληνικής καταγωγής Δρ. Αλέξανδρο Λίγκα (ιδρυτή και διευθυντή του διεθνούς φήμης φωνητικού συνόλου Cappella Romana), έχουν υπηρετήσει ως ιεροψάλτες σε καθεδρικούς ναούς και ενορίες, ως δάσκαλοι της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και σε επαγγελματικές χορωδίες όπως η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποκάλυψαν ότι η μουσική στη στέψη του νέου μονάρχη θα περιλαμβάνει έναν νέο Ύμνο Στέψης (Coronation Anthem) από τον Andrew Lloyd Webber και έντεκα ακόμη κομμάτια που παραγγέλθηκαν προσωπικά από τον Βασιλιά Κάρολο, σε παγκοσμίου φήμης Βρετανούς συνθέτες.

Επίσης θα περιλαμβάνεται και ένα Εμβατήριο Στέψης (Coronation March) από τον Σκωτσέζο συνθέτη ταινιών, Patrick Doyle (Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς).

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου πραγματοποιούνται στέψεις από το 1066.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παλατιού, θα υπάρξουν σόλο εμφανίσεις από τον μπάσο-βαρύτονο Σερ Bryn Terfel, τη σοπράνο Pretty Yende και τον βαρύτονο Roderick Williams, με μια ειδική ορχήστρα στέψης υπό την διεύθυνση του Σερ Antonio Pappano.

Το μουσικό πρόγραμμα συνδυάζει «παράδοση, κληρονομιά και τελετουργικό, με νέες μουσικές φωνές του σήμερα, αντανακλώντας την δια βίου αγάπη και υποστήριξη του Βασιλιά για τη μουσική και τις τέχνες» σύμφωνα με το δελτίο τύπου των ανακτόρων.

Τα δώδεκα νέα μουσικά κομμάτια για τη στέψη του αποτελούνται από έξι ορχηστρικά, πέντε χορωδιακά και μία οργανική ανάθεση, όλα από παγκοσμίου φήμης Βρετανούς συνθέτες, όπως η Sarah Class, ο Nigel Hess ο Tarik O’Regan, η Roxanna Panufnik, η Shirley J. Thompson, ο Roderick Williams, η Judith Weir, η Debbie Wiseman.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος