Bρετανία: ΜΚΟ καταγγέλλει την άρνηση των Αρχών να επιτρέψουν την επίσκεψη στον Ασάνζ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) κατήγγειλε χθες Τρίτη την «παράλογη» απόφαση των βρετανικών αρχών να μην επιτρέψουν σε μέλη της να επισκεφθούν τον ιδρυτή του WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, που παραμένει κρατούμενος εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας έξω από το Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι είχαν εξασφαλίσει άδεια γι’ αυτό εκ των προτέρων.

«Είχαμε λάβει επίσημη άδεια για να επισκεφθούμε τον Τζούλιαν, είχε επιβεβαιωθεί (…) αλλά όταν φθάσαμε νωρίς το πρωί στη φυλακή Μπέλμαρς στο Λονδίνο, ο κύριος στην είσοδο μας είπε ότι τα ονόματά μας είχαν αφαιρεθεί από τον κατάλογο των επισκεπτών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της RSF.

«Μας είπε πως ο διευθυντής της φυλακής πήρε την απόφαση αυτή επειδή είμαστε δημοσιογράφοι», συνέχισε ο κ. Ντελουάρ. «Η εξήγηση αυτή είναι παράλογη (…) Βρισκόμαστε εδώ ως αντιπρόσωποι μη κυβερνητικής οργάνωσης προκειμένου να επισκεφθούμε τον Τζούλιαν, όχι με τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, αυστραλός πολίτης, 51 ετών, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στις ΗΠΑ για «κατασκοπεία», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπό του wikileaks, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία το 2019, έπειτα από επτά χρόνια που παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε καταφύγει το 2012, ο κ. Ασάνζ, έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αναμένει την κατάληξη της έφεσής του εναντίον της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοσή του.

Μπροστά στη φυλακή, ο Κριστόφ Ντελουάρ ζήτησε να «απελευθερωθεί» ο Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ «να βάλουν τέλος στις δικαστικές διώξεις».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των σωφρονιστικών αρχών, όντως οι δύο αντιπρόσωποι της RSF δεν επιτράπηκε να μπουν επειδή είναι δημοσιογράφοι, όπως «προβλέπει ο κανονισμός» της φυλακής. Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε πως θα εξεταστούν «μελλοντικά αιτήματα».

«Ο Τζούλιαν θορυβήθηκε που δεν επιτράπηκε να συναντηθεί» με τους αντιπροσώπους των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, είπε η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, η οποία μπόρεσε να τον δει.

«Η απόφαση των βρετανικών αρχών να εμποδίσουν αυτή τη συνάντηση είναι γελοία», πρόσθεσε, επιμένοντας στο ότι ο εγκλεισμός του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «είναι σκάνδαλο σε όλα τα επίπεδα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος