Διακοπές ρεύματος εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση στην πιθανότητα έλλειψης ενέργειας

Array

Η Βρετανία σχεδιάζει διακοπές ρεύματος για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά κατά την διάρκεια του χειμώνα, στην περίπτωση που χαμηλές θερμοκρασίες συμπέσουν με ελλείψεις φυσικού αερίου.

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Σύμφωνα με το Bloomberg News που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, το έλλειμμα ηλεκτρικής ισχύος θα μπορούσε να ανέλθει στο ένα έκτο της ζήτησης σε ώρα αιχμής, σύμφωνα με το νεότερο «εύλογο σενάριο χειρότερης περίπτωσης» της κυβέρνησης, ακόμη και μετά τη χρήση των μονάδων έκτακτης ανάγκης άνθρακα.

Το σενάριο «δεν είναι κάτι που περιμένουμε να συμβεί», ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. «Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα λάβουν την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που χρειάζονται».

Εν τω μεταξύ το PoliticsHome σε αποκλειστικό του δημοσίευμα αναφέρει ότι  η κυβέρνηση ζήτησε από εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών τις απόψεις τους σχετικά με το πώς οι μεγάλες διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον εφοδιασμό τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανησυχία για το πώς η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη αναστάτωση τους επόμενους μήνες αυξάνεται στην κυβέρνηση και στους πολίτες.

Τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) θεωρεί ότι η διακοπή ρεύματος είναι ένα πιθανό σενάριο και ζήτησε τη συμβουλή των ιδιοκτητών, ποιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων θα ήταν πιο ευάλωτες σε αυτήν την πιθανότητα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (10 Αυγούστου), το χρέος της βρετανικής κατανάλωσης ενέργειας βρίσκεται ήδη σε υψηλό όλων των εποχών, με έξι εκατομμύρια νοικοκυριά να χρωστούν κατά μέσο όρο 206 λίρες (243,56 ευρώ) σε παρόχους, και αυτό πριν οι λογαριασμοί εκτιναχθούν τον Οκτώβριο και μετά ξανά τον Ιανουάριο.

Η Βρετανία προετοιμάζεται για αύξηση 82% στους λογαριασμούς ενέργειας τον Οκτώβριο, με φιλανθρωπικές οργανώσεις να προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εξαναγκαστούν στη φτώχεια εάν η κυβέρνηση δεν ξεκινήσει ένα πακέτο στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων λιρών για να αμβλύνει το πλήγμα.

Οι λογαριασμοί ενέργειας αυξήθηκαν κατά 54% τον Απρίλιο και ο ιστότοπος καταναλωτών Uswitch ανέφερε ότι το ενεργειακό χρέος ήταν ήδη σε υψηλό όλων των εποχών, με 1,3 δισεκατομμύρια λίρες να οφείλονται στους παρόχους, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Ο υπουργός James Cleverly δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα καλέσει τους επικεφαλείς των ενεργειακών εταιρειών προκειμένου να «λογοδοτήσουν» για τα κέρδη που αποκομίζουν ενώ δεν απέκλεισε έκτακτο φόρο στους παραγωγούς ενέργειας.

Η κυβέρνηση εισήγαγε έκτακτο φόρο 25% στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου τον Μάιο, ο οποίος βοήθησε στη χρηματοδότηση ενός πακέτου στήριξης για τα νοικοκυριά. Έκτοτε, οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος