Bild: Ζοφερές οι «φθινοπωρινές» προβλέψεις με ύφεση και πληθωρισμό

Array

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προβλέπει ύφεση 0,4% του ΑΕΠ και πληθωρισμό 8% την επόμενη χρονιά, προαναγγέλλει η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τις λεγόμενες «φθινοπωρινές» κυβερνητικές προβλέψεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη (12η Οκτωβρίου). Ήδη ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 70 ετών και το 10.9% του Σεπτεμβρίου είναι το πρώτο διψήφιο ποσοστό που καταγράφεται.

Τα προγνωστικά αυτά λίγο ως πολύ συνάδουν με εκείνα που έδωσαν στη δημοσιότητα την 29η Σεπτεμβρίου πέντε γερμανικά ινστιτούτα (DIW, IFO, IFW, IWH και RWI) στη φθινοπωρινή έκθεσή τους: προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 0,4% το 2023 μετά την ανάπτυξη 1,4% με την οποία αναμένουν να κλείσει η χρονιά και πληθωρισμό 8,8% την επόμενη χρονιά από 8,4% φέτος.

Σύμφωνα με την Bild, προβλέπεται επίσης μικρή άνοδος του ποσοστού της ανεργίας το 2023, στο 5,4%, από 5,2% φέτος.

Tα οικονομικά ινστιτούτα, το IW του Κιέλου, το ΙΜΚ του Ντίσελντορφ, το ISW του Μονάχου και το ΙΖΑ της Βόννης, τα οποία έχουν ανεπίσημο ρόλο συμβούλου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα επισημάνουν ακόμη ότι η τάση συρρίκνωσης της οικονομίας οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της κατανάλωσης, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. Η κατανάλωση, θα αναφέρεται στην έκθεση, θα αρχίσει να ανακάμπτει το επόμενο καλοκαίρι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος