Basenji – ένας σκύλος που δεν γαβγίζει

O Basenji είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος με χαρακτηριστικά κυρτή ουρά και αυλακωμένο μέτωπο. Έχει ένα λείο, κοντό, γυαλιστερό τρίχωμα, κυρίως κόκκινο και λευκό. Ανήκει στην ομάδα των Spitz και των πρωτόγονων σκύλων, που κατατάσσονται στην κατηγορία των πρωτόγονων φυλών.

Το μοναδικό γνώρισμα αυτών των σκυλιών είναι ότι δεν γαβγίζουν, αλλά μπορούν να ουρλιάζουν σε στιγμές έντασης. Μπορούν επίσης να χασμουριούνται με έναν ήχο που μοιάζει με το το νιαούρισμα. Μήπως για αυτό το λόγο το Basenji  αποκαλείται μερικές φορές γάτα στο δέρμα ενός σκύλου. Είναι πολύ ανεξάρτητος, του αρέσει να λιάζεται στον ήλιο και επίσης συχνά καταλαμβάνει υψηλές θέσεις, επειδή του αρέσει να παρατηρεί το περιβάλλον από ύψος. Μπορούν ακόμη και να σκαρφαλώσουν σε δέντρα ή φράχτες!

Είναι επίσης εξαιρετικά έξυπνοι – αν μπορείτε να του μάθετε ένα κόλπο, θα το θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του. Είναι επίσης πολύ ευαίσθητος και δένεται πολύ με τους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι πολύ δύσπιστος προς τους ξένους. Συνήθως ήρεμος στο σπίτι, πολύ περίεργος, ζωηρός, δραστήριος και πρόθυμος να παίξει στις βόλτες. Δένονται με τον ιδιοκτήτη και είναι επιφυλακτικοί με τους ξένους.

Ο Basenji εκτράφηκε ως σκύλος συντροφιάς για τους Φαραώ και οι εικόνες του βρίσκονται σε πίνακες μέσα στις αιγυπτιακές πυραμίδες. Με τον καιρό,  μετακόμισε στην Κεντρική Αφρική, όπου χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι αρουραίων στη λεκάνη του Κονγκό. Οι μεγάλοι και επιθετικοί αρουραίοι που βρέθηκαν εκεί αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τα κατοικίδια ζώα. Η βοήθεια των κυνηγετικών σκύλων ήταν απαραίτητη για την επιβίωση. Αυτή η φυλή δεν ήταν γνωστή στον δυτικό κόσμο μέχρι τη βικτωριανή εποχή, όταν την ανακάλυψαν οι ερευνητές της Αφρικής.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος