Αυξάνονται τα κρούσματα «ευλογιάς του πιθήκου» στην Αγγλία

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εντόπισε 2 επιπλέον κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ένα στο Λονδίνο και ένα στη Νοτιοανατολική Αγγλία. Τα τελευταία κρούσματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων που επιβεβαιώθηκαν στην Αγγλία από τις 6 Μαΐου σε εννέα (9), με τα πρόσφατα κρούσματα να είναι κυρίως γκέι, αμφιφυλόφιλοι ή άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM).

Τα 2 πιο πρόσφατα κρούσματα δεν έχουν ταξιδιωτικές συνδέσεις με χώρα όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική, επομένως είναι πιθανό να έχουν αποκτήσει τη μόλυνση μέσω κοινοτικής μετάδοσης.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής και η UKHSA συμβουλεύει τους πολίτες, «ιδιαίτερα όσους είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή MSM, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν ασυνήθιστα εξανθήματα ή βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος τους, ειδικά στα γεννητικά τους όργανα, και να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία σεξουαλικής υγείας εάν ανησυχούν».

Η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει περιγραφεί στο παρελθόν ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αναφέρει η ανακοίνωση της UKHSA, αν και μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλης στενής επαφής με άτομο που έχει ευλογιά των πιθήκων ή επαφής με ρούχα ή λευκά είδη που χρησιμοποιούνται από άτομο που έχει ευλογιά των πιθήκων.

Τα 2 νέα κρούσματα δεν έχουν γνωστές συνδέσεις με προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 16, 14 και 7 Μαΐου. Ο πρώτος ασθενής επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού μολύνθηκε στη Νιγηρία.

Η UKHSA συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και άλλους ενδιαφερόμενους για να διερευνήσει επειγόντως πού και πώς εντοπίστηκαν πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους.
Ο ιός συνήθως δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, αναφέρει η UKHSA, υπογραμμίζοντας ότι «ο κίνδυνος για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει χαμηλός».

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη που συνήθως σχετίζεται με ταξίδια στη Δυτική Αφρική. Είναι συνήθως μια ήπια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια, που μεταδίδεται μέσω πολύ στενής επαφής με κάποιον με ευλογιά των πιθήκων και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Δρ Σούζαν Χόπκινς, Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος της UKHSA, είπε: «Αυτά τα τελευταία κρούσματα, μαζί με αναφορές κρουσμάτων σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στις κοινότητες μας.
Το UKHSA έχει εντοπίσει γρήγορα περιπτώσεις μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε να διερευνούμε ταχέως την πηγή αυτών των λοιμώξεων και να ευαισθητοποιούμε τους επαγγελματίες υγείας.

Προτρέπουμε ιδιαίτερα τους άντρες που είναι γκέι και αμφιφυλόφιλοι να γνωρίζουν τυχόν ασυνήθιστα εξανθήματα ή βλάβες και να επικοινωνήσουν χωρίς καθυστέρηση με μια υπηρεσία σεξουαλικής υγείας εάν έχουν ανησυχίες. Επικοινωνήστε με τις κλινικές πριν από την επίσκεψή σας».

Συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση. Μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων θα χορηγηθούν σε στενές επαφές των γνωστών έως τώρα κρουσμάτων, δήλωσε επικεφαλής της υγείας, καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να ερευνούν την πηγή της επιδημίας.

Bρετανία/Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος