Αυτός ο πλανήτης είναι πλέον πολύ ζεστός για να φιλοξενεί Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, μπορεί να είναι πολύ  δύσκολο να βρεθούν κατάλληλα  μέρη για τη διοργάνωση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων .

Σε αυτό το πολύ αποκαρδιωτικό συμπέρασμα καταλήγει έρευνα περιβαλλοντικών ερευνητών οι οποίοι προειδοποιούν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η σχετική μελέτη, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και βγαίνει στη δημοσιότητα, τη στιγμή που ο κόσμος προετοιμάζεται για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι χωρίς  δραστικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή απειλεί τους μελλοντικούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή οι πόλεις διεξαγωγής τους θα ήταν πολύ ζεστές για να φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, εάν οι υψηλές εκπομπές στον κόσμο συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό , μέχρι τη δεκαετία του 2080 όλες εκτός από μία από τις 21 πόλεις που φιλοξένησαν προηγουμένως τους Χειμερινούς Αγώνες – το Σαπόρο της Ιαπωνίας – δεν θα μπορούσαν να το κάνουν ξανά.

Έξι πόλεις θα θεωρούνταν «περιθωριακές», ενώ 14 θα θεωρούνταν «αναξιόπιστες» — που σημαίνει ότι δεν μπορούν να τηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για χιόνι και ασφάλεια αθλητών.

Ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί απαραίτητα εάν ο κόσμος λάβει δραστικά μέτρα και ακολουθήσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, σύμφωνα με τον Daniel Scott, επικεφαλής ερευνητή για την έκθεση του Πανεπιστημίου του Βατερλό.  Βάσει αυτής της συμφωνίας, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να μειώσουν δραστικά τις συλλογικές τους εκπομπές θερμοκηπίου.

Αθλητές και προπονητές που ερωτήθηκαν από τους ερευνητές είπαν ότι ήδη βλέπουν την επίδραση που έχει η κλιματική αλλαγή στα αθλήματά τους.

«Μερικοί από τους συμμετέχοντες  στην έρευνα ήταν προπονητές στο άθλημα για 30 χρόνια», είπε ο Scott.  «Έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχουν επιστρέψει στις ίδιες διοργανώσεις  και έχουν διαπιστώσει,  ότι ορισμένες δεν γίνονται τόσο τακτικά ή αδιάκοπα όσο παλιά» λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών.

Τα χειμερινά σπορ φαίνονται έντονα ευάλωτα στις επιπτώσεις ενός θερμότερου κόσμου.

Η έρευνα  διαπίστωσε ότι το 2014, το Σότσι ήταν η πιο ζεστή πόλη που φιλοξένησε ποτέ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – προκαλώντας  υψηλότερα ποσοστά ατυχημάτων και τραυματισμών που εν μέρει αποδίδονταν σε υψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερη ποιότητα χιονιού.

«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεωγραφία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και, δυστυχώς, θα αφαιρέσει ορισμένες πόλεις φημισμένες για τα χειμερινά σπορ. Οι διοργανώτριες πόλεις στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι οριακές ή μη αξιόπιστες ήδη από τη δεκαετία του 2050, ακόμη και σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών» δηλώνει  ο συγγραφέας Robert Steiger, από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος