Ρωσία: Ανεπηρέαστες οι εξαγωγές σιτηρών από την αποχώρηση στην συμφωνία για τη Μ. Θάλασσα

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να παρατείνει τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε την Κυριακή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι κυρίως μια πολιτική απόφαση, αλλά ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εξάγει τα σιτηρά της, καθώς έχει τους αγοραστές της.

«Οι όγκοι των εξαγωγών σιτηρών μας, λαμβανομένης υπόψη της καταγγελίας της συμφωνίας για τα σιτηρά, δεν μειώθηκαν σε καμία περίπτωση, αυξήθηκαν ακόμη και ελαφρώς», δήλωσε ο Patrusev, σύμφωνα με το RIA.

Η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο από τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία δεν διασφαλίζει την παράδοση σιτηρών στις φτωχότερες χώρες και ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, υπενθυμίζει το Reuters.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι είχε εξάγει επτά εκατομμύρια τόνους αγαθών από τη δημιουργία ενός διαδρόμου μέσω της Μαύρης Θάλασσας τον Αύγουστο, παρά τις ρωσικές απειλές για αντίποινα εναντίον πλοίων που πλέανε στην περιοχή.

 Από την πλευρά του, ο Nikolai Patrushev δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι, μετά από συγκομιδή ρεκόρ περισσότερων από 151 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών και λαχανικών – συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 99 εκατομμυρίων τόνων σιταριού -, η Ρωσία θα είναι σε θέση να καλύψει τις δικές της ανάγκες και να στείλει στους «ξένους εταίρους»  ποσότητες ρεκόρ .

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος