Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους

Ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε τη Δευτέρα στο δυτικό Μεξικό, δημοσίευσε η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν και αυτή είναι η τέταρτη τέτοια δολοφονία στη χώρα σε λιγότερο από ένα μήνα. Τον αρθρογράφο Ρόμπερτ Τολέδο, ο οποίος εργαζόταν για την ηλεκτρονική εφημερίδα Monitor Michoacan, πλησίαζαν τρία άτομα και τον πυροβόλησαν στην πόλη Sitakuaru στη δυτική πολιτεία Michoacan, δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Armando Linares σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Ο Λινάρες πρόσθεσε ότι τα μέλη της συντακτικής επιτροπής δέχονταν απειλές για μήνες, τις οποίες συνέδεσε με την αναφορά του Monitor Michoacna για τη διαφθορά. «Η αποκάλυψη της διαφθοράς της κυβέρνησης, αξιωματούχων και πολιτικών σήμερα είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός συναδέλφου μας», είπε.

Ο Μεξικανός πρόεδρος καταδίκασε τη δολοφονία, έγραψε ο εκπρόσωπος του Χεσούς Ραμίρες σε ένα tweet. “Δεν θα επιτρέψουμε την ατιμωρησία. Ας υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην ενημέρωση”, είπε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος θα συνεργαστεί με τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις για να «διαλευκανθεί η υπόθεση».

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το Μεξικό ήταν η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους το 2021 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή τη χώρα πέρυσι και οι δολοφονίες σχετίζονται με τη δουλειά που έκαναν. Το Αφγανιστάν είναι το δεύτερο στη σειρά, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν για τον ίδιο λόγο.

Περίπου 50 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό τα τελευταία πέντε χρόνια – με τις περισσότερες υποθέσεις να παραμένουν ανεξιχνίαστες. Από τα μέσα Ιανουαρίου έχουν σκοτωθεί οι εξής: Χοσέ Λουίς Γκαμπόα, διευθυντής της διαδικτυακής πύλης ειδήσεων, φωτορεπόρτερ Μαργαρίτο Μαρτίνεθ και δημοσιογράφος Λουρντ Μαλντονάδο.

Ο Μεξικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει δημοσίως τους δημοσιογράφους ότι λένε ψέματα.

Σχεδόν 100 δολοφονίες καταγράφονται στο Μεξικό σε όλη τη χώρα κάθε μέρα. Τα καρτέλ και οι συμμορίες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της βίας στη χώρα των περίπου 126 εκατομμυρίων κατοίκων.

Kurir.rs/Jutarnji list

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος