Αυστριακός κέρδισε τον γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας

Δικαστήριο στην αυστριακή πόλη Linz εξέδωσε μια ενδιαφέρουσα ετυμηγορία κατά τοπικού διανομέα οχημάτων Volkswagen.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2018 όταν ένας ανώνυμος πελάτης ανέλαβε τα κλειδιά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μάρκας  GOLF που μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 230 χιλιομέτρων σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές. Στην πράξη, ο αριθμός αυτός αποδείχθηκε ανέφικτος.

– Κατά την αγορά, στον πελάτη μου υποσχέθηκαν ταχύτητα μεταξύ 216 και 230 χιλιομέτρων, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Από τον Οκτώβριο του 2020, έχει ξεπεράσει σε καλύτερή περίπτωση  τα 150 χιλιόμετρα και στον αυτοκινητόδρομο και στους λοφώδεις δρόμους του Mulviertel, όπου οι θερμοκρασίες συχνά πέφτουν κάτω από το μηδέν, η ταχύτητα ήταν 110 χιλιόμετρα. Ο δικηγόρος Mihael Poduška δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο τρόπος λειτουργίας “eco”, ο οποίος αποκλείει την εσωτερική θέρμανση, συμπεριλήφθηκε στα τελευταία 50 χιλιόμετρα.

– Ο πελάτης μου δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένος για όλες τις λεπτομέρειες της αγοράς, εννοώ την πραγματική ταχύτητα. Αν το ήξερε, δεν θα το αγόραζε. Θα είχε αρκεστεί σε ταχύτητα 200 χιλιομέτρων, αλλά αν στην πραγματικότητα είναι κατά το ήμισυ μικρότερη από τη δηλωμένη, τότε έχουμε πρόβλημα, είπε ο δικηγόρος.

Αφού εξέτασε την αγωγή, το περιφερειακό δικαστήριο του Λιντς μόλις εξέδωσε μια πρωτόδικη απόφαση σύμφωνα με την οποία ο έμπορος πρέπει να επιστρέψει 30.288 ευρώ στον αγοραστή. Αυτή είναι η τιμή αγοράς μείον το τέλος χρήσης.

Ο γενικός εισαγωγέας της Volkswagen για την Αυστρία, η Porsche Austria, δηλώνει ότι «οι πληροφορίες ταχύτητας είναι σωστές, αλλά ότι η συμπεριφορά οδήγησης και η εξωτερική θερμοκρασία επηρεάζουν την απόδοση της μπαταρίας».

Η Volkswagen θεωρεί λανθασμένη την πρωτόδικη ετυμηγορία και θα ασκήσει έφεση.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος