Αυστρία: Κομμουνιστή δήμαρχο προσανατολίζονται να εκλέξουν στο Σάλτσμπουργκ, εξοργισμένοι από το υψηλό κόστος στέγασης

Η αυξανόμενη οργή των κατοίκων της αυστριακής πόλης Σάλτσμπουργκ για ένα από τα υψηλότερα στεγαστικά κόστη στη χώρα, τους ωθεί να εκλέξουν για δήμαρχό τους έναν νεαρό κομμουνιστή στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή (24/3).

«Το βασικό μας θέμα, η στέγαση σε φυσιολογικές τιμές, δεν είναι ένα θέμα μόνο για ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος, αλλά έχει μάλλον μετατραπεί σε ζήτημα για μια ευρεία πλειονότητα ανθρώπων που ζουν από την εργασία τους και δεν είναι εισοδηματίες», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματός του ο κομμουνιστής υποψήφιος Κάι-Μίχαελ Ντανκλ.

Σημειώνεται πως η γραφική αυστριακή πόλη, η οποία συγκεντρώνει τουρίστες από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν τα μπαρόκ ανάκτορά της, τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τα θερινά φεστιβάλ μουσικής και θεάτρου, είχε μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο δημάρχους προερχόμενους από δύο μόνο κεντρώα κόμματα.

Έτσι, εφόσον κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή, όπου θα αναμετρηθεί με τον σοσιαλδημοκράτη αντιδήμαρχο Μπέρνχαρντ Αουίνγκερ, το Σάλτσμπουργκ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστρίας και θα αποκτήσει κομμουνιστή δήμαρχο.

«Πολλοί άνθρωποι που έχουν ζήσει στην πόλη επιστρέφουν στην επαρχία ή κάπου αλλού επειδή τα ενοίκια είναι υπερβολικά υψηλά», λέει η 26χρονη Μισέλ, κοινωνική λειτουργός.

Η εικόνα του Α’ γύρου των εκλογών

Το ότι το κόμμα του Ντανκλ, το KPO Plus, σχεδόν κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών δείχνει ότι οι ψήφοι διαμαρτυρίας δεν είναι απαραίτητο να είναι προνόμιο για το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, αλλά ήρθε πέμπτο στο Σάλτσμπουργκ.

«Πράγματι, αυτές οι εκλογές βασίζονται στην προσωπικότητα», εξηγεί η πολιτική αναλύτρια Κάτριν Στάινερ-Χέμερλε του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Καρινθίας.

Ο 35χρονος Ντανκλ, ιστορικός και πρώην αρχηγός της νεολαίας των Πρασίνων, αύξησε το μερίδιο της ψήφου του κόμματός του αυτό τον μήνα σε 23,1% από 3,7% που ήταν το 2019.

Ένα κομμάτι της επιτυχίας του οφείλεται στην προσωπική γοητεία του–είναι ένας επιδέξιος, ήρεμος ομιλητής, διαβαστερός τύπος που χαμογελάει εύκολα.

«Εχει πράγματι επικοινωνιακό χάρισμα. Με την γοητευτική προσωπικότητα αυτή, μπορεί να μαλακώνει τις άκαμπτες πτυχές του κόμματός του», εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ.

Εχει επίσης κερδίσει μερίδα του πληθυσμού κρατώντας μόνο 2.300 ευρώ του μηνιαίου μισθού του και δωρίζοντας τα υπόλοιπα χρήματα στους δημότες που τα έχουν ανάγκη.

Ο Ντανκλ ευελπιστεί η αφοσίωσή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ψηφοφόρων να επικρατήσει έναντι των εκκλήσεων των αντιπάλων του να μην ψηφίσουν οι δημότες κομμουνιστή υποψήφιο.

“Νομίζω ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του Σάλτσμπουργκ γνωρίζουν σήμερα τι πρεσβεύουμε”, λέει και παραθέτοντας στοιχεία και παραδείγματα εξηγεί ότι κατά μέσο όρο οι δημότες της πόλης του ξοδεύουν το μισό μηνιαίο τους εισόδημα στο ενοίκιο και σε λειτουργικά έξοδα, όπως το κόστος θέρμανσης.

Η στεγαστική κρίση στην πόλη

Η στεγαστική κρίση στο Σάλτσμπουργκ σχετίζεται κυρίως με μια σχετική έλλειψη κοινωνικής στέγασης, σύμφωνα με μια έκθεση που εκπόνησε πριν από δύο χρόνια το οικονομικό think tank Wifo.

Ο Ντανκλ θέλει να κατασκευάσει 1.000 μονάδες επιδοτούμενων χώρων στέγασης ετησίως για δέκα χρόνια, ένας στόχος που είναι “απολύτως μη ρεαλιστικός”, σύμφωνα με τον αντίπαλό του, τον Αουίνγκερ. Έχει δεσμευτεί για 1.500 μονάδες σε μια πενταετία.

Αλλά το σχέδιο έχει αντίκτυπο και στους πλούσιους.

«Είναι απλώς αδύνατον να βρουν διαμέρισμα νέοι άνθρωποι. Δεν υπάρχουν διαμερίσματα επιδοτούμενα και θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά», λέει η Μπριγκίτε, 71 ετών, η οποία διαθέτει προς ενοικίαση δύο διαμερίσματα που διαθέτει.

Ένας άλλος παράγοντας είναι τα τουριστικά καταλύματα. Ο Ντανκλ θέλει να περιορίσει τη χρήση των AirBnB σε μερικές εβδομάδες ετησίως ανά διαμέρισμα. Ο 50χρονος Αουίνγκερ υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα διορθώσει ιδιαίτερα το πρόβλημα.

Και οι δύο υποψήφιοι προτείνουν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί πόσα διαμερίσματα μένουν κενά για μεγάλο μέρος του χρόνου και υποστηρίζουν ότι ένας φόρος που ισχύει για τα κενά διαμερίσματα θα πρέπει να επιβάλλεται με σωστότερο τρόπο.

Υπάρχουν υπόνοιες ότι πολλά από αυτά τα άδεια διαμερίσματα ανήκουν σε πλούσιους που ζουν σε άλλη χώρα, κυρίως στη γειτονική Γερμανία, και επισκέπτονται συνήθως το Σάλτσμπουργκ στη διάρκεια του θερινού φεστιβάλ.

Στον Α’ γύρο των εκλογών μόλις 821 ψήφοι χώριζαν τους δύο υποψήφιους. Πάντως, αμφότεροι δεσμεύονται να συνεργαστούν όποιος κι αν είναι ο νικητής αυτή την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος