Αυστρία: Η βουλή άνοιξε τον δρόμο για το “πράσινο διαβατήριο Covid-19”

Το νομοσχέδιο για το αποκαλούμενο “πράσινο διαβατήριο Covid-19” ψηφίστηκε σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της αυστριακής βουλής στη Βιέννη, και αυτό, όχι μόνον από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Λαϊκό και Πράσινους, αλλά και από δύο εκ των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, από Σοσιαλδημοκράτες και ΝΕΟΣ.

Δριμεία κριτική στο εγχείρημα άσκησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ, διατυπώνοντας για μία ακόμη φορά τον σκεπτικισμό του απέναντι στο εμβόλιο και κάνοντας λόγο για “εξωφρενική παραβίαση ταμπού”.

Με τη σημερινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου, που προβλέπει έναρξη της εφαρμογής την 4η Ιουνίου, η Βουλή ανοίγει τη δυνατότητα για το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ή για ανάρρωση από τη νόσο ή για πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Για το πιστοποιητικό θα υπάρχει εναλλακτικά και ένα έγγραφο PDF που θα μπορεί να εκτυπωθεί, ενώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν θα συνεχίσουν να αναγνωρίζονται και άλλα γραπτά πιστοποιητικά.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τις κοινοβουλευτικές ομάδες για την “εποικοδομητική προσέγγιση” στο τέλος της όλης συζήτησης για το πιστοποιητικό, σημειώνοντας ότι πολλά έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα μπορεί κάποιος να προσβλέπει σε καλύτερες εποχές, και “σήμερα είναι πραγματικά μια καλή ημέρα”.

Ακόμα κι αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του συμφώνησε τελικά, ο αρμόδιος για θέματα υγείας του ΝΕΟΣ Γκέραλντ Λόακερ, τόνισε ότι το διάστημα μέχρι την 4η Ιουνίου είναι πολύ σύντομο, η λύση πρέπει πρώτα να προγραμματιστεί, και, εξάλλου, η αυστριακή έκδοση του “πράσινου διαβατηρίου” είναι περιττή, καθώς θα υπάρξει η ενιαία έκδοσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο.

Κατά την άποψή του, η αυστριακή λύση προωθήθηκε μόνο από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς για λόγους γοήτρου, καθώς, προς το παρόν, δεν μπορούσε καν να χρησιμοποιηθεί για ταξίδια.

Η υπουργός Καγκελαρίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ, χαρακτήρισε “απολύτως σωστό” το γεγονός ότι η Αυστρία πρωτοστατεί στο θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι η χώρα δίνει για μία ακόμη φορά τον βηματισμό στην ΕΕ και με την ευρωπαϊκή λύση από τον Ιούλιο θα υπάρχει ένα ασφαλές εργαλείο για ταξίδια.

Η ίδια θεωρεί ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τους Σοσιαλδημοκράτες – το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης – δείχνει ότι στο θέμα καταπολέμησης της πανδημίας υπάρχει και πάλι μία προσέγγιση των κομμάτων στη στήριξη των μέτρων.

Βέβαια, από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από κριτική στην κυβέρνηση συνασπισμού, με τον βουλευτή τους, τον Κρίστιαν Ντρόμπιτς, να την κατηγορεί ότι προσπάθησε να επιλύσει το ζήτημα χωρίς να λάβει υπόψη της την κοινωνία των πολιτών.

Μόνον από τους Σοσιαλδημοκράτες εμποδίστηκε να έρθει ο “διαφανής άνθρωπος”, καθώς με την παρέμβασή τους αποτρέπεται η συλλογή δεδομένων όπως και η δημιουργία “προφίλ μετακίνησης”, για παράδειγμα μεταξύ επισκέψεων στο εστιατόριο και το κομμωτήριο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Ντρόμπιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος