Αυστραλία: Υπεύθυνα τα ΜΜΕ για τα σχόλια αναγνωστών με δικαστική απόφαση

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Οι εκδοτικοί Οργανισμοί και τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης καθίστανται υπεύθυνα όχι μόνο για το περιεχόμενο που αναρτούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το Facebook, αλλά και για τα σχόλια που γράφονται από οποιονδήποτε σε αυτές τις αναρτήσεις.

Αυτό αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, απορρίπτοντας το κοινό αίτημα μεγάλων εκδοτικών εταιριών Μέσων Ενημέρωσης οι οποίες ζητούσαν να σταματήσει η δικαστική διαδικασία εναντίον τους μετά από μήνυση πολίτη για δυσφημιστικά σχόλια που γράφτηκαν κάτω από αναρτήσεις των Μέσων οι οποίες τον αφορούσαν.

Ο μηνυτής είναι ο Dylan Doller, φωτογραφίες του οποίου είχαν δημοσιευθεί όταν ήταν κρατούμενος σε απαράδεκτες συνθήκες -δεμένος σε καρέκλα με κουκούλα στο κεφάλι- σε Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων στη Βόρειο Επικράτεια.

Το Δικαστήριο έκρινε πως οι εκδοτικές επιχειρήσεις με τη δημοσίευση της ανάρτησης στην πραγματικότητα προσκαλούν και ενθαρρύνουν τον οποιονδήποτε να σχολιάσει και ως εκ τούτου έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των σχολίων, είναι δηλαδή εκδότες και της ανάρτησης όσο και των σχολίων.

Η απόφαση επιτρέπει έτσι στον μηνυτή να συνεχίσει την δικαστική διαδικασία εναντίον των εκδοτικών εταιριών για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω των σχολίων που έγραψαν τρίτοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του Channel 9 αναφέρει πως «απογοητευθήκαν από την απόφαση -την οποία όμως σέβονται- καθώς θα επιφέρει αλλαγές στο τι μπορούν να δημοσιεύουν και τι όχι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος