Τα δεδομένα δυνητικά έως και έξι εκατομμύριων πελατών υπέκλεψαν άγνωστοι μέσω κυβερνοεπίθεσης στα υπολογιστικά συστήματα της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas.
Ανταπόκριση – Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος
Η εταιρεία με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι πιθανότατα έχει κλαπεί «σημαντική» ποσότητα δεδομένων πελατών από τα αρχεία της κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης.
Όπως αναφέρεται η εταιρεία κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου εντόπισε ασυνήθιστη δραστηριότητα σε μια πλατφόρμα τρίτου μέρους το οποίο χρησιμοποιείται από το κέντρο επικοινωνιών της.
Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι 6 εκατομμύρια πελάτες είχαν αρχεία υπηρεσιών σε αυτήν την πλατφόρμα.
Η Qantas δήλωσε ότι επικοινωνεί ήδη με τους πελάτες μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και θα ακολουθήσουν νεότερες ενημερώσεις.
«Είναι μια μεγάλη παραβίαση», δήλωσε στο δίκτυο της αυστραλιανής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ABC News ο Richard Buckland, καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο πανεπιστήμιο UNSW.
«Είναι μια μεγάλη επίθεση σε μια βασική αυστραλιανή εταιρεία που χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης. Ψυχολογικά για τη χώρα, αυτή είναι μια μεγάλη επίθεση», τόνισε ο Αυστραλός ειδικός.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα δεδομένα περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης και άλλα στοιχεία πελατών, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρεία.
“Είναι σημαντικό ότι τα στοιχεία πιστωτικών καρτών, τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία διαβατηρίου δεν φυλάσσονται σε αυτό το σύστημα”, αναφέρει η δήλωση.
-“Δεν παραβιάστηκαν λογαριασμοί τακτικών επιβατών ούτε έχουν παραβιαστεί κωδικοί πρόσβασης, αριθμοί PIN ή στοιχεία σύνδεσης.”
Η κυβερνοεπίθεση στην Qantas είναι η τελευταία σε μια σειρά ανάλογων επιθέσεων το τελευταίο έτος εναντίον μεγάλων Αυστραλιανών εταιρειών όπως η Medibank και η Optus που είχαν ως αποτέλεσμα τη μαζική υποκλοπή δεδομένων χρηστών και πελατών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος