Αυστραλία: Θανατηφόρο παράσιτο απειλεί τις μέλισσες

Για πρώτη φορά σε λιμάνι κοντά στο Σίδνεϊ προ ημερών βρέθηκε το παράσιτο «varroa», θανατηφόρο για τις μέλισσες, και μάλιστα σε κυψέλες 100 χιλιόμετρα μακριά.

Εκτιμάται ότι η έξαρση θα κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στον τομέα παραγωγής μελιού και τροφίμων, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι σε μια νέα ζώνη βιοασφάλειας δεν θα μπορούν να μετακινήσουν τις κυψέλες, τις μέλισσες ή τις κηρήθρες.

Να σημειωθεί ότι η Αυστραλία ήταν η μοναδική ήπειρος χωρίς το συγκεκριμένο παράσιτο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες παγκοσμίως.

Τα παράσιτα εξασθενούν και σκοτώνουν τις αποικίες μεταδίδοντας την ίδια στιγμή διάφορους ιούς. Οι αρχές θέσπισαν διάφορα μέτρα βιοασφάλειας για να περιορίσουν την έξαρση, καθώς τα παράσιτα εντοπίστηκαν σε επτά τοποθεσίες στη Νέα Νότια Ουαλία.

Κυψέλες σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από μολυσμένες περιοχές -περίπου 400 μέχρι στιγμής- θα καταστραφούν επίσης, ενώ αποικίες σε απόσταση 25 χιλιομέτρων θα επιθεωρούνται και θα παρακολουθούνται.

Μάλιστα, τέθηκε σε εφαρμογή ένα άτυπο «lockdown μελισσών», που απαγορεύει τη μετακίνησή τους σε όλη την πολιτεία. Αποτιμάται ως ένα μέτρο ζωτικής σημασίας προκειμένου να σταματήσει η επιδημία να καταστρέφει τους παραγωγούς, αναφέρει ο Ian McColl των NSW Farmers.

Πλέον, εφόσον τα παράσιτα συνεχίσουν να εξαπλώνονται, θα μπορούσε να κοστίσει μόνο στη βιομηχανία παραγωγής μελιού 48 εκατ. δολάρια ετησίως, σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων στην Αυστραλία εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των μήλων και των αβοκάντο.

«Οι μέλισσες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος παραγωγής μας», είπε ακόμη ο McColl.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος