Αυστραλία: Σε λειτουργία και πάλι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί λιμένες – Κυβερνοεπίθεση είχε προκαλέσει 3ήμερη διακοπή

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Αυστραλίας μπήκαν από σήμερα και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, αφού για τρεις ημέρες είχαν αναστείλει τις εργασίες τους λόγω συντονισμένης κυβερνοεπίθεσης, ενημέρωσε η διαχειρίστρια εταιρεία των λιμένων DP World.

Τα λιμάνια του Σίδνεϋ, Μελβούρνης, Μπρισμπέιν και Περθ διακινούν συνολικά το 40% των εμπορευματοκιβωτίων από και προς την Αυστραλία και η πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσε ότι λόγω των επικείμενων ερευνών μπορεί να υπάρξουν κάποιες απαραίτητες προσωρινές διακοπές στο σύστημα, όμως ο συνολικός ημερήσιος όγκος των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων θα κινείται γύρω στα 5.000 κοντέινερ, δηλαδή περίπου η συνολική ποσότητα που διακινείται καθημερινά από τους τέσσερις λιμενικούς τερματικούς σταθμούς.   

Δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες για τη φύση της κυβερνοεπίθεσης της περασμένης Παρασκευής που έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά κακόβουλων ενεργειών κατά λιμένων σε όλον τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, οι οποίες κατάφεραν να παραλύσουν τη λειτουργία σε ορισμένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της υφηλίου.

Τον περασμένο Ιούλιο μια επίθεση στο λογισμικό διαχείρισης της Ναγκόγια, του μεγαλύτερου ιαπωνικού λιμανιού, διέκοψε τη λειτουργία του επί ημέρες, ενώ αντίστοιχες επιθέσεις έχουν υποστεί στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλα λιμάνια στην Ολλανδία, τον Καναδά, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας που διεξήγαγε η δικηγορική εταιρεία Jones Walker το 2022 σχεδόν το 75% των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στης Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί κυβερνοεπιθέσεις.

Το θαλάσσιο εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία αφού αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της διακίνησης αγαθών στον πλανήτη μας σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μια επίθεση χάκερς σε ένα μεγάλο λιμάνι μπορεί να προκαλέσει «σεισμό» σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η επιτροπή Solarium Cyberspace των ΗΠΑ προειδοποιούσε νωρίτερα φέτος σε μια αναφορά της ότι «μια κυβερνοεπίθεση ενάντια ενός σύνθετου ναυτιλιακού οικοσυστήματος μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο αυτοματισμός κι η συνδεσιμότητα στις παγκόσμιες ναυτιλιακές επιχειρήσεις αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια, από τα μηχανήματα φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια μέχρι την κίνηση στις θαλάσσιες οδούς που ακολουθούν τα πλοία. Μπορεί αυτή η εξέλιξη να έχει αυξήσει εντυπωσιακά τη δυναμική του θαλάσσιου εμπορίου, όμως κυβερνήσεις και εταιρείας ασφαλείας ανησυχούν για το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερα σημεία ευάλωτα στις διαθέσεις των χάκερς.

Πηγές: BBC, Reuters, AFP, France24

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος