Αυστραλία: Σε εξέλιξη 68 δασικές πυρκαγιές εν μέσω ανοιξιάτικου καύσωνα – Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Σίδνεϊ

Οι ισχυροί άνεμοι, σε συνδυασμό με ένα ασυνήθιστο για την εποχή κύμα καύσωνα, ευνόησαν την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στη νοτιοανατολική Αυστραλία, ενώ οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ, όπου ζουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Περίπου 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο 68 δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, εκ των οποίων 17 μαίνονται ανεξέλεγκτες, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση.

Αρκετές περιοχές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας πλήττονται από κύμα καύσωνα, που δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν από την Τετάρτη, με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει έως και 16 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου.

Η μέγιστη θερμοκρασία στο Σίδνεϊ ξεπερνά για πέμπτη διαδοχική ημέρα τους 30 βαθμούς Κελσίου, κάτι πρωτόγνωρο για αυτήν την εποχή. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, από την Πέμπτη ο υδράργυρος αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά.

Κάτοικοι και τουρίστες σε δημοφιλές θέρετρο της Τασμανίας έλαβαν εντολή χθες Τρίτη να μετακινηθούν σε ασφαλέστερη τοποθεσία λόγω πυρκαγιάς που μαινόταν ανεξέλεγκτη. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύχτα μέσα σε αυτοκίνητα, σύμφωνα με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Με τη μέθοδο της ελεγχόμενης καύσης, δυνάμεις της πυροσβεστικής δημιούργησαν πρόσφατα αντιπυρικές ζώνες στα δυτικά του Σίδνεϊ, καθώς οι αρχές φοβούνται ότι το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να είναι χειρότερο από εκείνο του 2019-2020. Εκείνο το «Μαύρο Καλοκαίρι», όπως είχε ονομαστεί, είχε γίνει στάχτη μια έκταση στο μέγεθος της Τουρκίας και 33 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος