Αυστραλία: Ραγδαία άνοδος κρουσμάτων με χαλάρωση περιορισμών

Εντελώς διαφορετική, από το πρόσφατο παρελθόν, είναι η πλέον στάση της Αυστραλίας απέναντι στον κορονοϊό.

Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, που πλησιάζουν το 90% στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών, τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Ειδικά στην Νέα Νότια Ουαλία, που σήμερα ανακοίνωσε 1360 περιστατικά σε μία ημέρα. Πάνω από 500 περισσότερα σε σύγκριση με χθες και 1000 παραπάνω από την περασμένη εβδομάδα. Η Βικτώρια κατέγραψε 1405 νέα κρούσματα. Αλλά οι αρχές αυτή τη φορά αντί να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής λοκντάουν, χαλαρώνουν πολύ περισσότερο τους όποιους περιορισμούς και ανοίγουν τα σύνορα για να υποδεχτούν ταξιδιώτες και φοιτητές από το εξωτερικό.

Ούτε η τεράστια μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον, δεν φαίνεται να φοβίζει ιδιαίτερα τους Αυστραλούς πολιτικούς ηγέτες σε Ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο. Στην Νέα Νότια Ουαλία δεν είναι πια υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού στα περισσότερα καταστήματα, ενώ στην Βικτώρια καταργήθηκαν πιστοποιητικά και μάσκες από χώρους λατρείας.

Ακόμα, όσοι επαγγελματικοί χώροι εκτίθενται σε θετικό κρούσμα Covid-19, δεν υποχρεώνονται πλέον σε βαθύ απολυμαντικό καθαρισμό.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η Όμικρον θα γίνει κυρίαρχη και στην Αυστραλία, με την Νέα Νότια Ουαλία να έχει 25 χιλιάδες πιθανά κρούσματα την ημέρα τον Ιανουάριο. Ο Ιατρικός σύλλογος καλεί την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επισπεύσει το πρόγραμμα της 3ης δόσης εμβολίων και να διατηρήσει στο μεταξύ υποχρεωτικές τις μάσκες και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Αύξηση στα κρούσματα παρουσιάζουν και άλλες πολιτεέις και επικράτειες της Αυστραλίας, ενώ από σήμερα  η Τασμανία υποδέχεται Αυστραλούς ταξιδιώτες χωρίς ανάγκη για υποχρεωτική καραντίνα.

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ, Αυστραλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος