Αυστραλία: Πέρασε η πρόταση μομφής εναντίον του πρώην Αυστραλού Πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επικρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον μυστικό αυτοδιορισμό του, ως επικεφαλής, σε πέντε υπουργικά χαρτοφυλάκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Οι διορισμοί και οι υπερ-εξουσίες κρατήθηκαν μυστικοί σχεδόν από όλους τους συναδέλφους του και ενώ δεν παραβίασαν το νόμο, δύο μεταγενέστερες έρευνες διαπίστωσαν ότι υπονόμευαν τις αρχές της υπεύθυνης διακυβέρνησης. Η πρόταση μομφής πέρασε με 86 ψήφους υπέρ, ενώ 50 ήταν κατά.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανίζε, είπε ότι οι μυστικοί διορισμοί ήταν κατάχρηση εξουσίας που κατέρριψε τα δημοκρατικά πρότυπα και αξίζει να καταδικαστούν. Παράλληλα σχολίασε και την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού:«Είναι ύβρις, αλαζονεία και άρνηση», λέγοντας ότι περίμενε τουλάχιστον μια «εμφάνιση μεταμέλειας» από τον προκάτοχό του.

Ο κ. Μόρισον υπερασπίστηκε ξανά τη συμπεριφορά του και είπε στο κοινοβούλιο ότι δεν θα ζητούσε συγγνώμη για την ανάληψη επείγουσας δράσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως προληπτικό μέτρο.

Η μομφή είναι μια συμβολική πράξη, που εκδηλώνει την δυσαρέσκεια του κοινοβουλίου απέναντι στην συμπεριφορά ενός μέλους, χωρίς όμως να έχει κανένα ουσιαστικό νομικό αντίκτυπο.

Αυστραλία/Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος