Αυστραλία: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και των Ευζώνων

Ανταπόκριση από την Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος

Η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος Λίνας Μενδώνη στην Αυστραλία υπήρξε ιδιαίτερα πυκνή από πλευράς επαφών και δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα από την Ομογένεια και τους φορείς της.

Ήταν άλλωστε η πρώτη επίσκεψη ανωτάτου εκπροσώπου της Ελληνικής κυβέρνησης από πριν την έναρξη της πανδημίας, συνέπεσε δε με τον εορτασμό του Ελληνικού Πάσχα το οποίο η κα Μενδώνη και το επιτελείο της μοιράστηκαν μαζί με τον Ομοσπονδιακό Πρωθυπουργό Σκότ Μόρισον, τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο και την ομογένεια στον Ναό της Αναστάσεως στο Σίδνεϊ.

Συνδυάστηκε ακόμη με την ταυτόχρονη επίσημη παρουσία του αγήματος της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς στη Μελβούρνη αλλά και τα εγκαίνια της ιδιαίτερα σημαντικής έκθεσης Ελληνικών αρχαιοτήτων που παρουσιάζεται στο Μουσείο της Μελβούρνης, αποτέλεσμα μιας απαιτητικής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ελληνικού όσο και του Αυστραλιανού Μουσείου της Μελβούρνης.

Η έκθεση με τίτλο “Ανοικτοί Ορίζοντες” είναι από τις πλέον σημαντικές παρουσιάσεις μοναδικών εκθεμάτων από την Αρχαία Ελλάδα που έχουν γίνει διεθνώς, πολλά από τα κορυφαία εκθέματα μάλιστα ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ελληνικών συνόρων.

Τα Αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης προέβαλαν εκτενώς την έκθεση με αφιερώματα στα σημαντικότερα έντυπα, όσο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Όσο διαρκούσε η επίσκεψη της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού στο Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση, στη Μελβούρνη η Ομογένεια μετείχε μαζικά στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, με επαυξημένη συγκίνηση λόγω την επιβλητικής παρουσίας των Ελλήνων Ευζώνων τους οποίους υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις αγάπης και θαυμασμού τόσο στον Επιτάφιο όσο και στην Αναστάσιμη Ακολουθία.

Τη Δευτέρα του Πάσχα μάλιστα η Ελληνική Προεδρική Φρουρά συμμετείχε εντυπωσιακά στην επίσημη παρέλαση της Mελβούρνης μπροστά στο Μνημείο των Πεσόντων στο κέντρο της Αυστραλιανής Μεγαλούπολης. Η παρέλαση γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Εθνικής Εορτής ANZAC DAY και χαίρει πανεθνικού σεβασμού, έτσι η τιμητική συμμετοχή του Ελληνικού αγήματος, αποτελεί ξεχωριστή Τιμή, σε ανάμνηση των κοινών αγώνων Ελλήνων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών, παρουσία που σχολιάστηκε με ιδιαίτερη επισήμανση ακόμη και από τον Αυστραλό παρουσιαστή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η οποία μεταδίδει σε απευθείας μετάδοση την εκδήλωση.

Οι Έλληνες Εύζωνες έδωσαν το παρόν και σε πλήθος άλλων εκδηλώσεων στις οποίες τους προσκαλούσαν οι ομογενειακές οργανώσεις, προσφέροντας χαρά και συγκίνηση στους ενήλικες και ικανοποιώντας τον θαυμασμό των παιδιών της παροικίας τα οποίοι έτρεχαν να φωτογραφηθούν μαζί τους ντυμένοι άλλοι τσολιάδες, Αμαλίες και με πολλές άλλες στολές από την Ελλάδα, τον Πόντο και την Κύπρο.

Η κα Μενδώνη τόσο στο Σίδνεϊ όσο και τη Μελβούρνη εκτός από τις Ομογενειακές Οργανώσεις και Κοινότητες σε όλα τα επίπεδα, είχε πλήθος σημαντικών επαφών με την Αυστραλιανή ηγεσία -τόσο σε Ομοσπονδιακό όσο και σε Πολιτειακό επίπεδο- με συνομιλίες σημαντικού περιεχομένου για το παρόν και το μέλλον των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και για συγκεκριμένους τρόπους ώστε το ήδη πολύ καλό επίπεδο να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Αυστραλία η κ. Μενδώνη παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Ελληνικό Προξενείο, παρουσία του Πρόξενου κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη -τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την άψογη προετοιμασία και διοργάνωση της επίσκεψης- στα Ομογενειακά ΜΜΕ και τον ανταποκριτή της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, όπου αναφέρθηκε στις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας ειδικά στον τομέα του Πολιτισμού, τονίζοντας πως αυτή η σχέση μπορεί και πρέπει να γίνει αμφίδρομη, έτσι ώστε και ομογενείς καλλιτέχνες να μπορούν να προβάλουν τη δική τους δημιουργία στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επαφές με την Αυστραλιανή ηγεσία, επισημαίνοντας την στήριξη όλων όσων συναντήθηκε, σε Ομοσπονδιακό και Πολιτειακό επίπεδο, στο αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, όσο και στην έντονη έκφραση επιθυμίας για διεύρυνση των διμερών σχέσεων.
Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, μεταφέρει μαζί της τις σκέψεις, ιδέες και προτάσεις των ομογενών για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τη μητέρα πατρίδα, κάλεσε μάλιστα όσους επιθυμούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσω του Προξενείου ώστε αυτές να διαβιβαστούν υπεύθυνα στην Αθήνα.

Σε δήλωση της στην ΕΡΤ μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη τόνισε πως έχει πραγματικά αισθήματα συγκίνησης όχι μόνο για την αγάπη που είδε όχι μόνο από τους ομογενείς, αλλά και από τους Αυστραλούς για την Ελλάδα:

«Έχω πολύ θετικά αισθήματα γιατί βλέπω πόσο ανεπτυγμένη, προηγμένη, κοσμοπολίτικη είναι η ομογένεια στην Αυστραλία. Και βλέπω πως η ίδια η χώρα, τους έχει αφομοιώσει δίχως να έχουν χάσει τίποτε από την Ελληνική τους ταυτότητα είναι συγχρόνως και ενεργοί πολίτες στην Αυστραλία.

Έχουμε τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της συνεργασίας μας σε επίπεδο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόσο με το Αυστραλιανό Κράτος σε Ομοσπονδιακό και Πολιτειακό επίπεδο, όσο και με τους θεσμοθετημένους φορείς της ομογένειας.

Και νομίζω πως αξίζει να εργαστούμε συστηματικά για να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα. Η έκθεση “Ανοικτοί Ορίζοντες” που εγκαινιάσαμε, νομίζω πως μπορεί και πρέπει να είναι η αρχή για πολύ ουσιαστικά πράγματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος