Αυστραλία: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για οικονομικό «πόλεμο» κατά της χώρας

Η Κίνα επιδιώκει να «γονατίσει την Αυστραλία» με ομοβροντία κυρώσεων που εντάσσονται,  στον «οικονομικό πόλεμο» που της έχει κηρύξει.

Η κατηγορία αυτή ειπώθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο Κέρτ Κάμπελ, του προέδρου  Μπάιντεν  στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού.

Από το Σίδνεϊ όπου βρίσκεται ο κ. Κάμπελ  στηλίτευσε την επιθετική πολιτική του Πεκίνου στην περιοχή και χαρακτήρισε την Κίνα, χώρα αποφασισμένη να επιβάλει τη βούλησή της στο εξωτερικό και έκανε λόγο για «αληθινά εντυπωσιακό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Αυστραλίας».

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.

Το Πεκίνο  παραπονείται για την αυστραλιανή αξίωση να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού. Επίσης για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκλείσει τη Huawei από την οικοδόμηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G).

Μία σειρά αυστραλιανών προϊόντων όπως το κριθάρι, ο άνθρακας, μεταλλεύματα, το βαμβάκι, το άχυρο, η ζάχαρη, το κρασί, το βοδινό, τα γαλακτοκομικά και πολλά άλλα είναι  στόχος των κινεζικών τιμωρητικών μέτρων.

Η επίσκεψη Κάμπελ στην Αυστραλία εντάσσεται στο πλαίσιο συμφωνίας  η Ουάσιγκτον να μοιραστεί με την Καμπέρα πληροφορίες σχετικά με άκρως απόρρητη τεχνολογία που συνδέεται με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με σκοπό η Αυστραλία να αυξήσει τις δυνατότητές της ως προς την πυρηνική αποτροπή.

Η τρίμερης συμμαχία AUKUS, μεταξύ  ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η άνοδος της κινεζικής επιρροής στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, θα τις συνδέει για γενιές, σύμφωνα με τον κ. Κάμπελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος