Αυστραλία: Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων διαβεβαιώνει το κοινοβούλιο ότι καμία ξένη δύναμη δεν θα καταπατήσει την εδαφική κυριαρχία της χώρας του

Η Μανίλα δεν θα αφήσει καμία ξένη δύναμη να καταπατήσει την εδαφική της κυριαρχία, υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Ferdinand Marcos, την Πέμπτη, μπροστά στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, μετά από μια σειρά επεισοδίων μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, σημειώνει το AFP.

«Οι Φιλιππίνες βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή ενάντια σε ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και  διαβρώνουν την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Μάρκος, επισκεπτόμενος την Καμπέρα.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία απόπειρα ξένης δύναμης να πάρει έστω και ένα τετραγωνικό εκατοστό της κυρίαρχης επικράτειας μας», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους των Φιλιππίνων καταχειροκροτούμενος.

“Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μπορεί να είναι τρομακτικές, αλλά η αποφασιστικότητα μας είναι εξίσου τρομερή. Δεν θα υποχωρήσουμε”, πρόσθεσε ο Μάρκος.

Οι αρχές των Φιλιππίνων δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι εντόπισαν κινεζικά στρατιωτικά σκάφη γύρω από την Ατόλη Scarborough, μια περιοχή που κατέλαβε το Πεκίνο το 2012 και βρίσκεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλη αυτή τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των υφάλων, και έχει αγνοήσει μια απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου του 2016 που απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό. Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μια βασική οδός για το θαλάσσιο εμπόριο, ιδιαίτερα τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Η Κίνα έχει αναπτύξει εδώ και καιρό την ακτοφυλακή της και άλλα πλοία γύρω από την Ατόλη Scarborough για να αποτρέψει την πρόσβαση από τις Φιλιππίνες.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μάρκος περιέγραψε την παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών των Φιλιππίνων ως «ανησυχητική».

Πέρυσι, οι συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων για υφάλους που διεκδικούν και οι δύο χώρες οδήγησαν σε συγκρούσεις και κινεζικά πλοία εκτόξευσαν με κανόνια νερού προς τα φιλιππινέζικα σκάφη.

Πηγή agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος