Ναι στο σεξ μόνο εφόσον το θέλουν και οι δυο: Ο νέος νόμος σε περιφέρεια της Αυστραλίας

Με νόμο, που ψηφίστηκε στη Νέα Νότια Ουαλία, όσοι σχεδιάζουν να κάνουν σεξ, θα πρέπει να πάρουν τη διαβεβαίωση ότι και το άλλο άτομο συμφωνεί.  Οι νέοι κανόνες σημαίνουν ότι ένα άτομο δεν μπορεί εύλογα να πιστέψει ότι κάποιος άλλος θέλει να κάνει σεξ,  χωρίς να κάνει ή να πει κάτι ώστε να βεβαιωθεί ότι αυτό ισχύει.

«Εάν θέλετε να εμπλακείτε σε σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιον, τότε πρέπει να κάνετε ή να πείτε κάτι για να μάθετε αν θέλει να κάνει σεξ και αυτός μαζί σας – είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της ΝΝΟ Mark Speakman. Η μεταρρύθμιση στοχεύει να θέσει «σαφέστερα όρια για το συναινετικό σεξ» και να επισημάνει ότι η συναίνεση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, είπε ο κ. Speakman.

Παράλληλα ο “νόμος περί συγκατάθεσης” προβλέπει ότι ένα άτομο που δεν κάνει και δεν λέει τίποτα – για παράδειγμα αν «παγώσει» από φόβο – δεν συναινεί στο σεξ.  Σημαίνει επίσης ότι κανείς δεν δικαιούται απλά να πιστέψει ότι το θύμα συναίνεσε μόνο και μόνο επειδή δεν είπε «όχι».

Οι σεξουαλικές επιθέσεις στην ΝΝΟ παρουσιάζουν αύξηση 21% τους 24 μήνες.  Είναι ένα καταστροφικό έγκλημα που πλήττει κυρίως γυναίκες, με μία στις έξι γυναίκες στην Αυστραλία να αναφέρει ότι έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση. Οι δράστες σε ποσοστό 97% είναι άνδρες.

«Κανένας νόμος δεν μπορεί ποτέ να διαγράψει το τραύμα της σεξουαλικής επίθεσης, αλλά έχουμε ακούσει τις εκκλήσεις για αλλαγή και έχουμε συμβουλευτεί τα θύματα-επιζώντες και τους νομικούς εμπειρογνώμονες για να βελτιώσουμε τους νόμους για τη σεξουαλική βία. Δεν απαιτεί γραπτή συμφωνία ή συμβόλαιο, ούτε καταπνίγει τον αυθορμητισμό. Είναι θέμα κοινής λογικής και σεβασμού», είπε τέλος ο Γενικός εισαγγελέας.

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ, Αυστραλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος