Αυστραλία: Φονικές πλημμύρες σαρώνουν την ανατολική ακτή της ηπείρου

Φονικές πλημμύρες εξαπλώνονται στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, εγκλωβίζοντας ανθρώπους σε στέγες σπιτιών και γέφυρες και ωθώντας τις αρχές να διατάξουν δεκάδες χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο Κούινσλαντ 8 άνθρωποι έχουν χάσει εξαιτίας των σφοδρών πλημμυρών την ζωή τους. Το τελευταίο θύμα, ένας άνδρας βρέθηκε μαζί με τον σκύλο του μέσα στο βυθισμένο αυτοκίνητό του. Και οι δύο νεκροί. Τουλάχιστον άλλοι 3 αγνοούνται. 15 χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει στην πολιτεία και πάνω από 50 χιλιάδες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

«Μέσα σε τρεις μέρες έχει πέσει βροχή ενός χρόνου, μέχρι 1000 ml» λένε οι πολιτειακές αρχές και χαρακτηρίζουν «καιρική βόμβα» την καταιγίδα διαρκείας.

Στην πόλη Balina στα σύνορα Κουίνσλαντ και Νέας Νότιας Ουαλίας οι αρχές κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη βροχόπτωση των τελευταίων 5 αιώνων. Σε άλλα σημεία της ΝΝΟ άνθρωποι, ηλικιωμένοι, παιδιά με αναπηρίες εγκλωβίστηκαν όλη νύχτα πάνω στις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους και σε μια γέφυρα που αποκόπηκε από την άνοδο της ποταμού.

Περίπου πενήντα άνθρωποι και τουλάχιστον πέντε άλογα διασώθηκαν τελικά από την γέφυρα έξω από το Λίσμορ.

Το φονικό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ανατολική πλευρά της Αυστραλίας θα συνεχίσει να απειλεί ζωές και περιουσίες και τις επόμενες ημέρες με την μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει κάθοδο του συστήματος νοτιότερα προς την περιοχή Πρωτεύουσης, την Βικτώρια και την Τασμανία.

Χιλιάδες πολίτες έχουν κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις διαρρηκτών που επιχείρησαν να κάνουν πλιάτσικο.

Οι φονικές καταιγίδες και πλημμύρες αποδίδονται στο φαινόμενο La Niña που πλήττει για 2η συνεχή χρόνια την Αυστραλία και φέρνει ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων και αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες στο νότιο ημισφαίριο.

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ , Αλέκος Μάρκελλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος