Αυστραλία – Ευλογιά των πιθήκων: Δύο κρούσματα σε καραντίνα – Σε επιφυλακή για τυχόν συμπτώματα οι επιβάτες δύο πτήσεων

Δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, ένα στη Μελβούρνη και ένα στο Σίδνεϊ. Οι 2 άνδρες ασθενείς περίπου 30 και 40 ετών, είναι ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα στην χώρα, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και είναι σε απομόνωση.  

Η περίπτωση στη Μελβούρνη εμφάνισε ήπια συμπτώματα πριν ακόμα ταξιδέψει από το Λονδίνο στις 16 Μαΐου και στη συνέχεια αναζήτησε ιατρική βοήθεια στην Αυστραλία. Οι υγειονομικές αρχές της Βικτώριας προειδοποιούν τις επαφές και τους συνεπιβάτες στις πτήσεις του κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων να παρακολουθούν τα όποια συμπτώματα εμφανίσουν. 

Οι πτήσεις που επηρεάζονται είναι: 

Πτήση EY10 που αναχώρησε από το Λονδίνο στις 14 Μαΐου και προσγειώθηκε στο Άμπου Ντάμπι στις 6:15 π.μ. 

Η πτήση EY462 που αναχώρησε από το Άμπου Ντάμπι στις 15 Μαΐου και προσγειώθηκε στη Μελβούρνη στις 5:45 π.μ. της 16ης Μαΐου. 

Ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της πολιτείας Μπρετ Σάτον προέτρεψε τους επιβάτες που βρίσκονταν σε αυτές τις πτήσεις να προσέχουν για συμπτώματα.

«Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με γρίπη, να είναι πονοκέφαλος, πυρετός ή μυϊκοί πόνοι», είπε. «Γενικά οι άνθρωποι είναι πιο αδιάθετοι από ό,τι με ένα ήπιο κρυολόγημα. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα εξάνθημα με αυτές τις τυπικές βλάβες που μοιάζουν με ανεμοβλογιά –  γεμάτες υγρό, γεμάτες πύον».

Ο καθηγητής Σάτον είπε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης δεν ήταν «μεγάλος» και περιέγραψε τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων ως «σπάνιο». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι εκδοχή της ευλογιάς των πιθήκων είχε ακόμη ένα ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 1 και 5 τοις εκατό.

Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσαν ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, εντοπίστηκε επίσης σε έναν άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στο Σίδνεϊ από την Ευρώπη. Είναι το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώνεται στην πολιτεία.

Η επικεφαλής υγείας Kerry Chant είπε ότι ο ιός δεν αποτελεί αιτία πανικού, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου μεταδοτικότητάς του μεταξύ των ανθρώπων.

«Συνήθως, χρειάζεται να έχετε αρκετά παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή», είπε η Δρ Chant.

«Δεν είναι ο ίδιος μηχανισμός εξάπλωσης με τον COVID ή τη γρίπη, όπου [η μετάδοση] είναι πιο φευγαλέα».

Η ευλογιά των πιθήκων είναι βρέθηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους το 1958, αλλά οι αρουραίοι θεωρούνται πλέον ο κύριος φορέας της.

Αυστραλία / Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος