Αυστραλία: Επαναπατρίζονται 300 Αυστραλοί τουρίστες εγκλωβισμένοι στη Ν. Καληδονία που πλήττεται από κύμα βίας

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έλαβε άδεια για δύο πτήσεις εκκένωσης των περίπου 300 πολίτες της που έχουν εγκλωβιστεί στη Νέα Καληδονία, ένα γαλλικό αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό που έχει πληγεί από επεισόδια βίας εδώ και μια εβδομάδα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Λάβαμε την άδεια να στείλουμε δύο πτήσεις που ναυλώθηκαν από την αυστραλιανή κυβέρνηση σήμερα για να επιτρέψουμε στους Αυστραλούς τουρίστες και σε άλλους να φύγουν από τη Νέα Καληδονία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε επίσης την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του είχε ναυλώσει πτήση εκκένωσης για τους πολίτες της που είχαν αποκλειστεί στη Νέα Καληδονία.

«Οι Νεοζηλανδοί στη Νέα Καληδονία είχαν δύσκολες μέρες» από το ξέσπασμα της βίας που έπληξε το γαλλικό αρχιπέλαγος, έγραψε σε δήλωση ο επικεφαλής της διπλωματίας, Ουίνστον Πίτερς, διευκρινίζοντας ότι αυτή η πρώτη πτήση εκκένωσης θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό 50 ατόμων στο Όκλαντ, στα βόρεια της χώρας.

Η Ύπατη Αρμοστεία της Γαλλίας στη Νέα Καληδονία ανέφερε τη Δευτέρα ότι 1.000 αστυνομικοί έφτασαν σε αυτό το γαλλικό υπερπόντιο έδαφος, ενώ οι διαδηλωτές συνεχίζουν να αποκλείουν δρόμους, σημειώνει το Reuters.

Το Cell for the Coordination of Activities on the Ground (CCAT), η ομάδα ακτιβιστών που οργανώνει τις αντι-γαλλικές διαδηλώσεις, δήλωσε την ίδια μέρα ότι οι αποκλεισμοί θα συνεχιστούν, αλλά κάλεσε τους διαδηλωτές να δράσουν ειρηνικά.

Οι διαδηλώσεις των κατοίκων της περιοχής ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Οι ιθαγενείς Κανάκ είναι εξοργισμένοι με μια συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε στη Γαλλία, η οποία θα αλλάξει το δικαίωμα ψήφου, θεωρώντας ότι το μερίδιό τους μπορεί να μειωθεί.

Πηγή: Αgerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος