Αυστραλία: Εκδηλώσεις για την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις στην Αυστραλία για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Ειδικά στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία η επέτειος τιμάται ιδιαίτερα κάθε χρόνο με κοινές εκδηλώσεις με την Ομογένεια και ειδικά με τα πολυπληθή Κρητικά Σωματεία, Οργανισμούς και Οργανώσεις ως φόρος Τιμής σε όσους Κρητικούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς αγωνίστηκαν και έδωσαν της ζωή τους  υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα και την Κρητική γη από τις ορδές των Γερμανών εισβολέων.

Την Κυριακή στη Μελβούρνη η οποία ήταν και το επίκεντρο των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ευστάθιο και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (Shrine of Remembrance).

Στις κοινές εκδηλώσεις έδωσαν το παρόν  τόσο οι ελληνικές όσο και οι αυστραλιανές αρχές  με υψηλή εκπροσώπηση του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και σημαντική παρουσία εκπροσώπων από την ίδια την Κρήτη.

Την αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στην Αυστραλία απαρτίζουν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού Ιωάννης Δρυμούσης, και ο Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Μιλτιάδης Μηλίτσης, ενώ τους συνοδεύει ο στρατιωτικός ακόλουθος στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Καμπέρα, Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός.

Την αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Κρήτης απαρτίζουν ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Υπεύθυνος Πολιτισμού και Αποδήμων Κρητών, κ. Κώστας Φασουλάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα διασύνδεσης της Περιφέρειας με εθελοντικές οργανώσεις και συνεργαζόμενους φορείς, κα Γεωργία Μηλάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, κ. Κώστας Δανδουλάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, κα Χρυσούλα Δανδουλάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, κ. Νίκος Μανουσάκης, ο Διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, κ. Αγησίλαος Καλουτσάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Ηρακλείου, κ. Μενέλαος Μποκέας.

Παρόντες και πολλοί εκπρόσωποι Ομογενειακών Οργανώσεων, όπως ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αλλά και ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στη Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Στο μήνυμά του για την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, τονίζει μεταξύ άλλων:

“Είναι αδιαμφισβήτητο πως η αυταπάρνηση κι ο ηρωισμός έχουν γίνει έννοιες συνώνυμες με την κρητική λεβεντιά. Το ίδιο και η αρετή. Γιατί η αρετή της φιλοπατρίας και η αρετή της αφοσίωσης σε υψηλά ιδανικά, συνιστούν προϋπόθεση για να τολμήσει κανείς να δώσει τον ηρωικό αγώνα, τον αγώνα μέχρις εσχάτων, τον αγώνα που μπορεί να του στερήσει ακόμα και τη ζωή του.

Αυτό είναι το μήνυμα που καλούμαστε να προσλάβουμε όλοι οι Κρητικοί στην καταγωγή και όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες, καθώς τιμούμε σήμερα τη μνήμη των ηρώων προγόνων μας εδώ στη μακρινή Αυστραλία. Και ότι αποτελούμε μέλη της αυστραλιανής κοινωνίας, μαζί με τους απογόνους των Αυστραλών ηρώων οι οποίοι πότισαν με το αίμα τους την κρητική γη, συνιστά έναν λόγο παραπάνω και επιτείνει το χρέος μας να διδαχθούμε από τις αρετές τους και να πορευτούμε στον σύγχρονο κόσμο με τις αξίες και τα ιδανικά τα οποία εκείνοι, Έλληνες και Αυστραλοί, δίπλα – δίπλα υπηρέτησαν”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος