Αυστραλία: «Ανίερη συμμαχία Κίνας – Ρωσίας» – Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Ιδιαίτερα έντονες συνεχίζουν να είναι οι αντιδράσεις στην Αυστραλία σχετικά με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρέθηκε και η Κίνα για τη σιωπή της έναντι των εξελίξεων και τη σχέση της με την Ρωσία.

Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ότι η Κίνα έχει επιδείξει «ανατριχιαστική σιωπή» όταν πρόκειται να χαρακτηρίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία εισβολή ή πόλεμο.

Ενώ μιλησε για πραγματική έλλειψη διαφάνειας στη σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

“Σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία η Κίνα ουσιαστικά ανακούφισε τα εμπορικά μέτρα στη Ρωσία. Αυτό στέλνει ένα τρομερό μήνυμα” τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα  ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πήτερ Ντάτον χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν “παρανοϊκό και εντελώς αδίστακτο δικτάτορα” επισημαίνοντας πως ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί να «καταστραφεί» από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πίτερ Ντάτον  προειδοποίησε για τη στρατηγική σύγκλιση Ρωσίας και Κίνας, χαρακτηρίζοντας το πρόσφατο σύμφωνό τους «ανίερη συμμαχία».

Για ντε φάκτο συμμαχία Ρωσίας – Κίνας έκανε λόγο στην Εθνική Λέσχη Τύπου ο πρώην γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας Ντένις Ρίτσαρντσον.

Σήμερα το απόγευμα στην Καμπέρα, το National Press Club παρουσίασε δύο πρώην ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας,, τον πρώην γραμματέα του υπουργείου Ντένις Ρίτσαρντσον  και τον πρώην αναπληρωτή γραμματέα Πόλ Ντίμ, σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο καθηγητής Ντιμπ είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να τερματιστεί η εξουσία του Πούτιν: μια λαϊκή εξέγερση ή ένα πραξικόπημα στο παλάτι. Δεν ήταν όμως αισιόδοξος για κανένα από τα δύο.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε και υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν αρκετές  χιλιάδες πρόσθετους Αμερικανούς πεζοναύτες στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Βόρεια Επικράτεια καθώς  η πολιτική ηγεσία θεωρεί πως ένας πόλεμος με την Κίνα, είναι πιθανός.

Στη δύναμη που θα αναπτυχθεί βαρύτητα έχει δοθεί σε στελέχη  που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, πυραύλους πυροβολικού υψηλής κινητικότητας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τη βελτίωση της συνοχής μεταξύ των δυνάμεων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ και εκείνων άλλων περιφερειακών συμμάχων.

Ο διοικητής της βόρειας δύναμης της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης (ADF), συνταγματάρχης Μάρκους Κόνσταμπλ, είπε ότι η συμμαχία των ΗΠΑ ήταν η πιο σημαντική αμυντική σχέση της Αυστραλίας και κεντρική στο σχέδιο ασφάλειας του έθνους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος