Αυστραλία: Ακυρώνει την απόφαση για αναγνώριση της Δ. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Array

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να ακυρώσει την αναγνώριση της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανατρέποντας την σχετική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του Σκοτ Μόρισον το 2018.
Η Υπουργός των Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ χαρακτήρισε την απόφαση -η οποία είχε ληφθεί λίγο μετά την αντίστοιχη κίνηση από την τότε κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ- ως «κυνική» και «πολιτική».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τρίτης η κα Γουόνγκ τόνισε πως η «Αυστραλία παραμένει ένας ισχυρός φίλος του Ισραήλ και ένας σταθερός φίλος των Παλαιστίνιων».
«Σήμερα η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη σταθερή και με διάρκεια θέση της πως το θέμα της Ιερουσαλήμ είναι θέμα «τελικού σταδίου». Μπορεί να διευθετηθεί μόνο ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας κοινής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί σύγχυση καθώς η κα Γουόνγκ δήλωνε τη Δευτέρα πως «δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά», δήλωση που ερμηνεύθηκε ως διατήρηση της προηγούμενης απόφασης για αναγνώριση της Δυτικής Ιερουσαλήμ έναντι του Τελ Αβίβ ως Ισραηλινής πρωτεύουσας, παρά τις αντίθετες προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος της πως «εφόσον εκλεγούν, θα την αναστρέψουν», επαναφέροντας το προηγούμενο διπλωματικό καθεστώς.
Κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να διευκρινίσουν πως το «δεν έχει αλλάξει κάτι» αφορούσε στο ότι δεν είχε ακόμη συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα, άποψη που ήρθε να επιβεβαιωθεί από την εξέλιξη της επόμενης ημέρας με τις σχετικές ανακοινώσεις που επιβεβαίωσαν την τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος