Αυστραλία 2021: Η χρονιά της συμφωνίας AUKUS, των λοκντάουν και της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των σπιτιών

Το 2021 ήταν άλλη μια χρονιά που βρήκε μεγάλο μέρος των Αυστραλών να υπομένουν ρεκόρ λοκντάουν και περιορισμών. Ειδικά στις δύο πολιτείες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, την Βικτώρια με πρωτευούσα την Μελβούρνη και την Νέα Νότια Ουαλία με πρωτεύουσα το Σύδνεϊ. Χιλιάδες άτομα διαδήλωναν στους δρόμους των 2 πόλεων ενάντια στα περιοριστικά μέτρα και τους εμβολιασμούς. Παρά τα λοκντάουν η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού κυριάρχησε και προκάλεσε χιλιάδες ημερήσια κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους.

Με αρκετή καθυστέρηση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο  το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Αυστραλίας. Οι αρχές υποσχέθηκαν να άρουν τους περιορισμούς μόλις το 80% του πληθυσμού άνω των 12 ετών κάνει δύο δόσεις του εμβολίου COVID. Οι περισσότερες τοπικές κυβερνήσεις τήρησαν την υπόσχεσή τους και άνοιξαν τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα, μόλις πέτυχαν τον εμβολιαστικό στόχο τον Νοέμβριο. Εκτός από την Δυτική Αυστραλία που κράτησε τα σύνορά της ερμητικά κλειστά και είναι η μόνη πολιτεία της Αυστραλίας που δεν σημειώσε ιδιαίτερα κρούσματα. Με την χαλάρωση των περιορισμών στην υπόλοιπη Αυστραλία ήρθε και μετάλλαξη  Όμικρον, προκαλώντας ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων COVID 19. Οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν πλέον λόγο για 200 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα σε όλη την Αυστραλία έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αναγκαιότητα εργασίας από το σπίτι οδήγησε πολλούς στην επαρχία, μακρυά από τις μεγάλες πόλεις και κυρίως στο ηλιόλουστο Κούινσλαντ και το Μπρίσμπειν που ανακηρύχθηκε η πόλη που θα φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του 2032. Οι ήδη ακριβές τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 35%, σε μια εποχή με ιστορικά χαμηλές, σχεδόν μηδενικές τιμές επιτοκίων δανεισμού. Η ανεργία στην Αυστραλία παρά τα λοκντάουν διατηρήθηκε περίπου στο 5%.

Η Αυστραλία στο μάτι διεθνούς πολιτικού κυκλώνα

Η Αυστραλία δέχθηκε μεγάλο εμπορικό πόλεμο από την Κίνα, η οποία αύξησε κατακόρυφα τους δασμούς ενώ απαγόρευσε και την εισαγωγή ορισμένων αυστραλιανών προιόντων, όπως ο άνθρακας, σιδερομεταλλεύματα, σιτηρά και κρασί.

Για να αντιμετωπίσει την ολοένα και αυξανόμενη απειλή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού η Αυστραλία υπέγραψε στα μέσα Σεπτεμβρίου την τριμερή αμυντική συμφωνία AUKUS, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία περιλαμβάνει και την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με αμερικανική τεχνογνωσία. Σηματοδότησε όμως και τον άκομψο τερματισμό συμβολαίου προμήθειας των συμβατικών υποβρυχίων Attack από την Γαλλία, γεγονός που εξόργισε τους Γάλλους.

Αυστραλή της Χρονιάς αναδείχθηκε η 26χρονη Grace Tame, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από καθηγητή της. Νέες καταγγελίες για βιασμούς σε σχολεία, ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας σόκαραν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν την τροποποίηση των νόμων για την συναίνεση και τις καταγγελίες σεξουαλικών εγκλημάτων.

Στην Δυτική Αυστραλία η απαγωγή της τετράχρονης Κλέο Σμιθ είχε αίσιο τέλος, το κοριτσάκι βρέθηκε βρέθηκε ζωντανό και καλά από την αστυνομία, 18 ημέρες αφότου εξαφανίστηκε από ένα απομακρυσμένο κάμπινγκ κοντά στο Κάρναρβον.

Όμως στις 16 Δεκεμβρίου μια απίστευτη τραγωδία στοίχησε την ζωή 6 μαθητών, όταν φουσκωτό κάστρο παρασύρθηκε από τον άνεμο στον αέρα κατα την διάρκεια γιορτής στο δημοτικό σχολείο Hillcrest της Τασμανίας. Ήταν η πλεόν πολύνεκρη αντίστοιχη τραγωδία που έχει γίνει παγκοσμίως.

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ, Αυστραλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος