Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία: Εγκαταλείψτε τους S-400

Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο ζήτησαν σήμερα από την Τουρκία να εγκαταλείψει τους ρωσικούς S-400. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και προειδοποίησε την Άγκυρα με επιπλέον κυρώσεις, σε περίπτωση αγοράς νέων συστημάτων. Θύμισε επίσης την δέσμευση του Τζο Μπάιντεν σε συμμάχους και εταίρους ότι θα καταγγέλει την Τουρκία όταν η συμπεριφορά της είναι ασυμβίβαστη με διεθνές δίκαιο και τις νατοϊκές δεσμεύσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπενθύμισε ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και ότι αντιβαίνει στις συμμαχικές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Μάλιστα ο Αμερικανός διπλωμάτης, κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τoν υπάρχοντα ρωσικό εξοπλισμό, που έχει ήδη παραλάβει και χρησιμοποιήσει. «Τα ρωσικά S-400 δεν είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτή η σημαντική συναλλαγή με τη Ρωσία προκάλεσε τις κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα (των S-400). Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ