Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ για τους ρωσικούς S-400: Καλούμε την Τουρκία να μην τους χρησιμοποιήσει

Array

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντιδρώντας στην απειλή Ακάρ, πως αν χρειαστεί η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς S-400.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε χθες 22/11 ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί και είπε: «Εάν υπάρξει απειλή, θα το χρησιμοποιήσουμε».

Με αφορμή τις δηλώσεις του, ερωτήθηκε σχετικά από Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ανέφερε: «Η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: τα ρωσικά S-400 είναι ασύμβατα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως ΝΑΤΟϊκού συμμάχου».

«Αυτή η σημαντική συναλλαγή από τη Ρωσία προκάλεσε κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα. Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό», συμπλήρωσε ενώ τόνισε ότι «Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».

Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Studio: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος