Αυστηρό μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα: Απορρίπτουμε τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα

Ερντογάν: «Η Ελλάδα συνεχίζει την εχθρική προπαγάνδα, αυξάνει την ένταση με παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Τουρκίας» - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: «Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν»

Αυστηρή απάντηση μετά τις νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας στέλνει η Αθήνα μέσω διπλωματικών πηγών, οι οποίες τονίζουν ότι η χώρα δεν απειλεί, δεν προκαλεί, «υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Ειδικότερα οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν: «Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν. Υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες». Τονίζουν ακόμη ότι «στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το “ανερχόμενο προφίλ” της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο. Είναι το “ανερχόμενο προφίλ” μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρή».

«Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Νέες απειλές Ερντογάν: «Θα απαντήσουμε στις παραβιάσεις της Ελλάδας και στο πεδίο»

Επανέλαβε για μια ακόμη φορά την εμπρηστική ρητορική του κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα συνεχίζει την εχθρική προπαγάνδα, αυξάνει την ένταση με παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Τουρκίας, συνεχίζει την στρατικοποίηση των νησιών σε παραβίαση των συνθηκών, οπότε εμείς τι περιμένετε να κάνουμε αν χρειαστεί; Οι πύραυλοι μας μπορεί να φτάσουν τα 500 χιλιόμετρα.

(…) Έχουμε την αμυντική μας βιομηχανία, και θα δώσουμε απαντήσεις με τα μη επανδρωμένα σκάφη μας. Αν συνεχίσουν τις παραβιάσεις θα λάβουν απάντηση και σε νομικό επίπεδο και στο πεδίο. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις επιθετικές ενέργειες» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος