Γάζα: Αύριο ξεκινάει η τετραήμερη παύση εχθροπραξιών – Θα απελευθερωθούν σταδιακά 50 όμηροι της Χαμάς

Αύριο ξεκινάει η συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη προσωρινής 4ημερης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από την ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωσή της η οποία εκδόθηκε μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

Γάζα: Αύριο ξεκινάει η τετραήμερη παύση εχθροπραξιών – Θα απελευθερωθούν σταδιακά 50 όμηροι της Χαμάς
(Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες. Η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και ανταλλαγής με Παλαιστίνιους κρατούμενους αναμένεται να ξεκινήσει αύριο.

Τρεις υπήκοοι των ΗΠΑ ανάμεσα στους ομήρους που θα αφήσει ελεύθερους η Χαμάς

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με παλαιστίνιους φυλακισμένους συμπεριλαμβάνει τρεις υπηκόους των ΗΠΑ, ανάμεσά τους κορίτσι τριών ετών, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι γονείς του παιδιού αυτού –διευκρίνισε πως το μικρό του όνομα είναι Αμπιγκέιλ–, το οποίο θα κλείσει τα 4 του χρόνια την Παρασκευή, ήταν ανάμεσα στους 1.200 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην έφοδο μαχητών της Χαμάς εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.100 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 5.840 παιδιά και πάνω από 3.900 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Γάζα: Αύριο ξεκινάει η τετραήμερη παύση εχθροπραξιών – Θα απελευθερωθούν σταδιακά 50 όμηροι της Χαμάς
(Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

Με βάση τη συμφωνία, η οποία κλείστηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ και του Κατάρ, είναι πιθανό να αφεθούν ελεύθεροι «περισσότεροι από 50» όμηροι της Χαμάς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον ίδιο αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αναμένει τις πρώτες απελευθερώσεις αύριο Πέμπτη το πρωί. Η συμφωνία προβλέπει επίσης διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο, θύμισε.

Το Κατάρ επιβεβαιώνει την «ανθρωπιστική παύση»

Η διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς, σε πόλεμο από την 7η Οκτωβρίου.

«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X (του πρώην Twitter) αναφερόμενο στη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του εμιράτου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που πήραν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος όταν εξαπέλυσαν έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Τα μέρη συμφώνησαν –με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ– να υπάρξει τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές –κυρίως γυναίκες και παιδιά–, καθώς και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο.

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Θα συνεχιστεί ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς»

Ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Χαμάς

Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ και προβλέπει την ανταλλαγή τουλάχιστον 50 ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα με παλαιστίνιους φυλακισμένους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Γάζα: Αύριο ξεκινάει η τετραήμερη παύση εχθροπραξιών – Θα απελευθερωθούν σταδιακά 50 όμηροι της Χαμάς
(Photo by MOHAMMED ABED / AFP)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος