Αύριο η κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Μόσχα – Τιμές στον εκλιπόντα ηγέτη και στη Γερμανία

Array

Ο τελευταίος Πρόεδρος της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, κηδεύεται  αύριο Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα, με τον πρόεδρο Πούτιν απόντα  λόγω «βεβαρυμμένου  προγράμματος» όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ενώ τιμές θα  του αποδοθούν  στη Γερμανία  με  κυματίζουσες μεσίστιες σημαίες και εκδήλωση τιμής την ερχόμενη Τετάρτη στη γερμανική Ομοσπονδιακή κάτω  Βουλή.

Η πρόσβαση στην αποχαιρετιστήρια τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις  στο κέντρο της Μόσχας, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Μ. Γκορπατσόφ απεβίωσε την Τρίτη  30/8 ,πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών. Ανήκε στην πεφωτισμένη μειοψηφία της ηγεσίας του σοβιετικού καθεστώτος που  προσπάθησε με μεταρρυθμίσεις να αποφευχθεί η  ανεξέλεγκτη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν ο θεμελιωτής της “Γκλάσνοστ” και της “Περεστρόϊκα “, δηλαδή της διαφάνειας και της ανασυγκρότησης της χώρας

Είναι αυτός που  προετοίμασε το έδαφος για την επανένωση της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους, στις 3 Οκτωβρίου 1990.

Ο νομπελίστας ειρήνης πιστώνεται επίσης ότι είχε καθοριστική συμβολή στον τερματισμό του ψυχρού πολέμου. Παρά τη δημοτικότητα του στη Δύση, παρέμενε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί του πρόσαπταν ευθύνες για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου μετά το τέλος του σοσιαλισμού.

Στο Βερολίνο σε ένδειξη πένθους  οι σημαίες θα κυματίζουν  μεσίστιες την ημέρα της κηδείας  του επίτιμου δημότη της πόλης  όπως ανακοίνωσε  η υπουργός Εσωτερικών της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου, Ίρις Σπράνγκερ.

Στην Μπούτντεσταγκ την Τετάρτη 7/9, η πρόεδρος του σώματος Μπέρμπελ Μπας (SPD) θα αναφερθεί τιμητικά στον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης πριν από την έναρξη της συζήτησης για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2023, διευκρίνισε το προεδρείο της  χθες Πέμπτη.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Οι σημαίες στο κτίριο του Ράιχσταγκ θα κυματίζουν μεσίστιες όλη την ημέρα.

Πολιτικοί από όλα τα γερμανικά κόμματα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον πρώην σοβιετικό ηγέτη, ενώ ορισμένοι ζήτησαν να δοθεί το όνομα του Γκορμπατσόφ σε δρόμο ή σε πλατεία στο Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος