Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να διορίσει έναν Αμερικανό στρατηγό για να διοικήσει τη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης (ISF) στη Γάζα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η κίνηση αυτή αυξάνει σημαντικά την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της περιοχής, που αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο πολιτικο-στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μάικ Γουόλτς, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ηγηθεί της ISF και ότι ο διορισμένος στρατηγός είναι «πολύ σοβαρός άνθρωπος», με τον οποίο ο ίδιος γνωρίζεται προσωπικά. Η παρουσία Αμερικανού στρατηγού στην ηγεσία της δύναμης θεωρείται ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του Ισραήλ στη λειτουργία της ISF σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Διαβάστε επίσης: Η Χαμάς προτείνει εκεχειρία έως 10 έτη αν το Ισραήλ αποσυρθεί πλήρως από τη Γάζα

Παρά την αυξημένη αμερικανική συμμετοχή, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνισαν ότι δεν θα υπάρξουν Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος της Γάζας. Η ISF θα αναπτυχθεί μόλις τεθεί σε λειτουργία το προτεινόμενο νέο διοικητικό πλαίσιο της περιοχής, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2026, όπως μεταδίδει το Axios.
Η ISF θα λειτουργεί σε συντονισμό με ένα νέο τεχνοκρατικό παλαιστινιακό κυβερνητικό σχήμα, ενώ πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νικόλαι Μλάντενοφ, προτείνεται ως εκπρόσωπος του Board of Peace στο έδαφος της Γάζας. Η Ομοσπονδιακή Πλατφόρμα των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Γάζας έχει ήδη προσκαλέσει χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία να συμμετάσχουν στον πίνακα ειρήνης, ενώ Ινδονησία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Αίγυπτος έχουν εκφράσει προθυμία για συμμετοχή στρατιωτικών στη δύναμη ISF.

Η εφαρμογή της συμφωνίας αντιμετωπίζει όμως προκλήσεις. Πολλές χώρες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η Χαμάς θα αποστρατιωτικοποιηθεί οικειοθελώς και ζητούν σαφή καθορισμό των κανόνων εμπλοκής της ISF. Αμερικανικοί αξιωματούχοι τόνισαν σε Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι η απόσυρση του Ισραηλινού στρατού από τα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη της Γάζας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των διεθνών δυνάμεων να συμμετάσχουν στη δύναμη ISF.
Η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα αποτελεί μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη εξωτερική πολιτική επιτυχία της δεύτερης θητείας Τραμπ, αλλά η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη. Η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει μεγαλύτερη απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων, ανάπτυξη της ISF και εφαρμογή νέας διοικητικής δομής, με στόχο την αποφυγή νέας κλιμάκωσης της βίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος