AUKUS: «Ειλικρινής» δηλώνει η Αυστραλία για το «άδειασμα» στην Γαλλία – «Δεν μετανιώνω» λέει ο πρωθυπουργός

Ανταπόκριση – Αυστραλία: Εμμα Παπαεμμανούηλ

«Δεν μετανιώνω που βάζω πάνω από όλα τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συμμαχία AUKUS και η ακύρωση της σύμβασης υποβρυχίων με τους Γάλλους.

«Καταλαβαίνουμε την απογοήτευση της Γαλλίας, αλλά την ίδια ώρα τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας έχουν προτεραιότητα. Έρχονται πρώτα. Επί μήνες είχαμε ενημερώσει ότι επανεξετάζουμε την σύμβαση, η οποία κόστιζε δισεκατομμύρια από τα λεφτά των φορολογουμένων. Αποφασίσαμε ότι τα πυρηνικά υποβρύχια εξυπηρετούν καλυτερα τα συμφέροντα της Αυστραλίας και αυτο πράττουμε. Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουνε οτιδήποτε άλλο», είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν όντως αποτελεί «πισώπλατη μαχαίρια» στην Γαλλία η ακύρωση της σύμβασης, απάντησε πως δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, μεταβαίνει στις ΗΠΑ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, συμμετοχη στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ και θα λάβει μέρος στην τετραμερή QUAD συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ-Αυστραλίας-Ινδίας-Ιαπωνίας την Παρασκευή.

Νωρίτερα και ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάλτον υπερασπίστηκε την ακύρωση της σύμβασης υποβρυχίων με την Γαλλία, ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνησή του ως «εκ των προτέρων, ξεκάθαρη και ειλικρινή», όσον αφορά στις ανησυχίες της για την συμφωνία.

Ο κ. Ντάτον είπε ότι καταλαβαίνει γιατί οι Γάλλοι είναι στενοχωρημένοι, αλλά επέμεινε ότι η απόφαση της Αυστραλίας δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη.

“Έγινε έρευνα επειδή εδώ και δύο χρόνια ανησυχούσαμε για τη σύμβαση και το πόρισμα της μας έδειξε πολύ ξεκάθαρα ότι τα πυρηνικά υποβρύχια ήταν η καλύτερη επιλογή για να διατηρηθεί η Αυστραλία ασφαλής και αυτή είναι η απόφαση που έχουμε λάβει”, δήλωσε στο Sky News.

«Δηλώσεις ότι οι ανησυχίες δεν είχαν επισημανθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση απλώς αψηφούν όσα υπάρχουν στο δημόσιο αρχείο και σίγουρα όσα ειπώθηκαν δημόσια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήμασταν εκ των προτέρων ξεκάθαροι και ειλικρινείς».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε την Γαλλία το συντομότερο δυνατόν.

«Φυσικά υπήρξαν τεράστιες ευαισθησίες ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να ανακοινώσουμε αυτήν τη απόφαση», δήλωσε στην εκπομπή Insiders.

“Το δημοσιοποιήσαμε με την πρώτη ευκαιρία, ενημερώσαμε τη γαλλική κυβέρνηση με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία, πριν ανακοινωθεί δημόσια”.

Οι δηλώσεις ωστόσο των Αυστραλών αξιωματούχων, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες των Γάλλων που υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις της Αυστραλίας, να ακυρώσει το συμβόλαιο, πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος