Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη Γρανάδα: Από τη διεύρυνση της ΕΕ στο δείπνο, υπό το φως της Αλάμπρα

Η πόλη της Γρανάδας ετοιμάζεται να υποδεχθεί περίπου 600 πολιτικούς ηγέτες και μέλη επιτροπών που θα συμμετάσχουν στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, επιπλέον τουλάχιστον 2.000 μέλη των ξένων αντιπροσωπειών αλλά και περίπου 2.000 εκπροσώπους των ΜΜΕ. Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι δρακόντεια με συντονισμό των σωμάτων ασφαλείας. Η Αλάμπρα κλείνει για το κοινό από τις 4-6 Οκτωβρίου και οι ηγέτες θα απολαύσουν εκεί δείπνο στους κήπους της αλλά και κοντσέρτο. Μέτρα λαμβάνονται επίσης και στο αεροδρόμιο της Γρανάδας όπου οι εμπορικές πτήσεις κλείνουν από σήμερα Τετάρτη μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας από την 1η Ιουλίου οι άτυπες σύνοδοι υπουργών πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας και τώρα έρχεται η σειρά της εντυπωσιακής Γρανάδας της Ανδαλουσίας, όπου θα φιλοξενήσει ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και την τρίτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία συγκεντρώνει τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιπλέον 17 ευρωπαϊκών χωρών δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ.

Σχετικά με τα θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες αυτές τις δύο ημέρες στη Γρανάδα, η ερευνήτρια στο Βασιλικό Ινστιτούτο Elcano, Ρακέλ Γκαρθία, εξηγεί σε δηλώσεις της στο RTVE.es ότι, «όταν άρχισε να σχεδιάζεται η ισπανική Προεδρία και αυτό το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήθελαν το κεντρικό θέμα να είναι η έννοια της ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, η όλη συζήτηση γύρω από το θέμα της διεύρυνσης έχει αποκτήσει βαρύτητα και, τελικά, αυτό το θέμα θα είναι επίσης στο επίκεντρο», προσθέτει.

Με βάση το πρόγραμμα στις 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν τον Μάιο του 2022 για να επιδιώξει συμφωνίες συνεργασίας με κράτη που έχουν αποφασίσει να παραμείνουν εκτός κοινοτικού μπλοκ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία ή η Ελβετία, καθώς και με όσους φιλοδοξούν να μπουν στο κλαμπ, όπως η Μολδαβία, οι βαλκανικές χώρες και η Ουκρανία.

Σε προηγούμενες συναντήσεις, οι ηγέτες συζήτησαν θέματα σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια, την ενεργειακή κρίση και τη συνδεσιμότητα και την κινητικότητα στην Ευρώπη. Η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, οι ηγέτες των 27 θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή στις 6 Οκτωβρίου για ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παρόντες θα είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εκείνοι άλλων 20 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Γεωργίας, της Ισλανδίας, της Μολδαβίας και του Μαυροβουνίου, που έχουν προσκληθεί στην τρίτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο). Όπως επισημαίνεται στον ισπανικό Τύπο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παραβρεθεί για λόγους υγείας, την ώρα μάλιστα που η κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην οποία η Τουρκία έχει ενεργό ρόλο, θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της συνόδου. Στο περιθώριο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν για να συζητήσουν τη διαπραγμάτευση μιας συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ατζέντα της άτυπης συνόδου κορυφής κυριαρχεί η διεύρυνση της ΕΕ, η ευρωπαϊκή θεσμική μεταρρύθμιση και η ανοιχτή στρατηγική αυτονομία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Γρανάδα θα είναι το «σημείο εκκίνησης» για την έναρξη των συζητήσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ το 2030. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα είναι ένα επιπλέον από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Λόγω του άτυπου και προπαρασκευαστικού χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα που θα αποτυπωθούν σε γραπτή συμφωνία. Αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες στο τελευταίο συμβούλιο της ισπανικής προεδρίας.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος